Având în vedere contextul actual, multe familii ajung, vrând-nevrând, să facă școală acasă cu copiii lor. Află ce ar trebui părinții să facă pentru ca școala de acasă să fie cât mai reușită pentru toată familia și când ar fi cazul să continue așa. 

Școala de acasă online

După starea de urgență în care toți părinții s-au trezit asistenți de profesori pe lângă copiii lor, sute de mii de elevi învață în prezent de acasă online, pentru că școlile s-au închis. Mulți părinți care au persoane cu diverse afecțiuni în familie au optat doar pentru școala online, de teama că, dacă micuțul intră în comunitate s-ar putea îmbolnăvi și ar putea transmite virusul apropiaților. Alții sunt nevoiți să facă asta pentru anumite perioade de carantină. Dacă ești în această situație, pune în practică aceste trucuri pentru ca școala online să funcționeze.

Adaptare de mers la școala de acasă

Pe măsură ce timpul trece, este nevoie să ne adaptăm acestui stil de învățare. Unii vor fi atât de mulțumiți și poate vor opta pe termen lung pentru homeschooling. Alții se vor întoarce bucuroși la stilul de predare de dinainte. Vom vedea ce ne rezervă viitorul. ”Școala de acasă este o alternativă care poate fi folosită pe perioade determinate de timp, nu foarte îndelungate, și în condiții extreme”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Pentru a face lucrurile să meargă, ”ai nevoie de mai multe condiții: logistica necesară (aparatură, conexiune la internet, spațiul de desfășurare, posibilitatea ca un membru al familiei să ofere sprijin în accesarea device-urilor, mai ales în cazul copiilor mici, care nu știu încă nici să citească sau chiar și în cazul celor mai mari, nefamiliarizați încă cu tehnologia)”, adaugă Cristina.  

Dificultăți și provocări

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”De cele mai multe ori, apar diverse dificultăți la școala de acasă. Părinții nu au timp, lucrează de acasă, copiii resimt lipsa de ajutor ca pe o respingere, etc.”, observă specialistul care sfătuiește familiile să-și stimuleze micuții în sens pozitiv pentru acest tip de interacțiune. Este bine să li se explice că situația e temporară. Unii elevii au adevărate episoade depresive pentru că ajung să creadă că nimic nu va mai fi la fel cum știau ei să că vor rămâne înțepeniți în casă. Unii percep acest timp petrecut în fața laptopului în casă, ca fiind un timp pe care nu îl vor recupera niciodată sub aspectul interacțiunii fizice”.  În cazul în care copilul tău e deprimat, există metode de a-l ajuta.

Sursa foto: 123rf.com