În opinia psihologului Andra Tănăsescu, intenția din spatele senzației că totul este permanent este foarte bună. Ne oferă un sentiment de siguranță prin perpetuarea firescului și a constantelor. Acestea avem nevoie în viața de zi cu zi, pentru a putea să ne simțim în echilibru. Totuși, este bine să putem să ne adaptăm când apar modificări ale mediului și să acceptăm schimbarea.
Citește și: Schimbarea incredibilă a unei tinere care a slăbit 90 de kilograme într-un an: „Oamenii trec pe lângă mine și nu mă recunosc”
Opoziția la schimbare
“Partea problematică apare atunci când ne atașăm de ciclurile repetitive, deși viața ne împinge către schimbare. Astfel, opoziția noastră aduce suferință în viața noastră. Revolta că lucrurile se schimbă și înverșunarea împotriva schimbării ne fac drumul foarte dificil și complicat.
Schimbarea nu e neapărat plăcută sau ușoară în faza inițială. Totuși, este o condiție necesară, dacă vrem să trăim pe deplin și să evoluăm. Fără schimbare, avem doar stagnarea ori, natura nu are un program de stagnare. La nivel neurologic, stagnarea este egală cu moartea și creierul se va lupta din toate puterile să ne salveze și să ne scoată din calea pericolului. Chiar și când stăm, când dormim, corpul nu se oprește complet. Întreg sistemul este în continuă mișcare – inima continuă să pompeze sânge, plămânii continuă să se umple și să se golească de aer. Nimic nu stă cu adevărat pe loc”, explică psihologul Andra Tănăsescu.
Schimbarea, singurul lucru real în viața noastră
Specialistul este de părere că schimbarea este singurul lucru care este real în viața noastră și necesar pentru a ne ține în viață. Viața înseamnă mișcare și exact asta reprezintă și schimbarea: o mișcare continuă, permanentă și constantă, care ne îndrumă pașii înainte pe drumul vieții. Așadar, data viitoare când vedem că toate se reorganizează în viața noastră, trebuie să dăm drumul controlului și să adoptăm o atitudine de curiozitate față de ce urmează să ne apară în față, conchide psihologul Andra Tănăsescu.
Sursa foto: 123rf.com