La schimbarea anotimpurilor, dar mai ales la început de vară, când lemnul se usucă mai bine, parchetul, dulapurile, scaunele sau scările din casă încep să scârțâie. Iată câteva trucuri simple care te ajută să rezolvi problema, fără să cheltuiești sute de lei pentru reparații.

Pudră pentru parchet

Verifică unde sunt spațiile largi dintre plăcile parchetului și de unde provin scârțâiturile, apoi presară puțină pudră de bebeluși sau pudră de talc în crăpături. Folosește un card din plastic sau o pensulă subțire să bagi pudra în adâncime. Repetă operația de fiecare dată după ce speli parchetul și scârțâiturile vor fi tot mai rare.

Scapă de scârțâiturile patului

Când cadrul patului din dormitor începe să scârțâie la cea mai mică mișcare, este timpul să iei măsuri. Scoate salteaua și folosește un patent sau o cheie să strângi mai bine șuruburile de la îmbinări. Dacă tot mai auzi scârțâituri, folosește un cuțit bont să bagi mici bucăți din material textil între piesele cadrului. Rupe câteva bucăți dintr-un tricou vechi de bumbac și acestea vor acționa ca o barieră între piesele din lemn care scârțâie.

Vaselină pentru balamale

Chiar dacă este mai simplu să picuri puțin ulei peste balamalele care scârțâie, acesta nu are efect decât de scurtă durată. Vaselina este mult mai indicată, mai ales dacă reușești să demontezi balamalele și să ungi pinionul din interior. Dacă nu reușești să le desfaci, unge-le bine cu vaselină pe dinafară și apoi pornește feonul pe aer fierbinte, să topească vaselina și să o ajute să intre mai bine în articulațiile balamalei. Apoi închide și deschide ușa de mai multe ori și vei scăpa de scârțâit.

Cum repari sertarele care scârțâie și se deschid greu

Cumpără un baton din ceară naturală și unge cu un strat gros de ceară părțile laterale ale sertarului. Închide-l și deschide-l de mai multe ori, să se întindă bine ceara pe lemn și vei vedea că se va deschide mai ușor și că ai scăpat de scrâșnituri.

Mina de creion pentru scări

Dacă scările de lemn interioare au început să scârțâie, introdu o mină de creion la îmbinarea dintre trepte, acolo unde se aude mai tare zgomotul neplăcut. Găsește o mină de creion potrivită cu spațiul care se crează la îmbinarea dintre trepte, ca să intre în profunzime. Dacă rămâne la suprafață, nu te ajută să scapi de scârțâituri.

sursa foto: 123rf.com