1. Mirosul de grăsime râncedă din tigaie dispare, dacă umpli vasul cu apă rece, pui câteva coji de lămâie și lași să fiarbă câteva minute în clocot. Bucătăria se va umple de parfum, iar apa fierbinte și acidul citric vor elimina mirosul neplăcut.
  2. Mirosul de grăsime arsă poate să persiste în unele oale, chiar dacă le cureți foarte bine și îndepărtezi complet arsura. Ca să scapi de el, umple oala o treime cu apă, pune-o pe foc și las-o să dea în clocot. Oprește focul și presară în apă 2, 3 lingurițe de bicarbonat, apoi pune un capac deasupra. Apa fierbinte și bicarbonatul vor neutraliza mirosul neplăcut de carne și grăsime arsă.
  3. Mirosul de varză dispare dacă freci oala în care ai fiert-o cu zaț de cafea, apoi o lași să stea câteva minute plină cu apă clocotită și o lingură de bicarbonat de sodiu alimentar. Pune un capac deasupra, să nu se răcească apa prea repede.
  4. Mirosul de pește din uleiul în care l-ai prăjit poate fi îndepărtat, dacă pui câteva felii groase de cartof și le lași să se rumenească. La final, strecoară uleiul cald și toarnă-l într-un borcan pe care îl poți ține la frigider. Tigaia în care ai prăjit peștele poate fi curățată cu o pastă densă din apă caldă și praf de copt, apoi clătită din abundență cu apă fierbinte.
  5. Oalele de ciorbă se albesc și scapă de mirosul persistent de borș și ceapă, dacă le umpli cu apă și lapte și le lași pe foc până dau în clocot. După ce stingi focul, adaugă o linguriță de bicarbonat, pune capacul și lasă oala să stea cel puțin o jumătate de oră înainte de a o clăti.

sursa foto: 123rf.com

 

Citește și:Metode inedite să cureți oalele și tigăile arse