Poți scăpa de melci cu substanțele chimice din comerț, dar acestea se vor infiltra în pământ și vor ajunge în cele din urmă în legumele tale. Mai bine folosești soluții ecologice, și îți păstrezi grădina sănătoasă. Melcii se înmulțesc în zonele umede, cu iarbă înaltă și resturi vegetale. Tunde iarba scurt pe lângă grădina cu flori sau pe lângă straturile cu legume. Îndepărtează toate resturile vegetale și lasă pământul să se usuce la soare.

  • Presară nisip în jurul rondurilor de flori pe care le atacă melcii cu predilecție, precum crizantemele. Nisipul uscat îi împiedică să mai ajungă la plantele lor preferate.
  • Amestecă nisipul cu piper măcinat sau cu scorțișoară. Aceste condimente cu miros puternic le displace melcilor și vor ocoli zona cu pricina.
  • Stropește seara, înainte de lăsarea întunericului, cu apă și oțet zonele preferate de melci din grădina ta cu legume. Ai grijă, totuși, ca oțetul să nu ajungă și pe răsadurile de legume. Ceaiul de ardei iute concentrat este și el indicat și chiar mai eficient decât oțetul.
  • Lasă câteva tufe de pelin să crească pe lângă flori sau pe lângă legume. Pelinul îi alungă pe melci din grădină prin mirosul lui amar. Același efect îl are și levănțica, de folos printre straturile de flori.
  • Toacă mărunt ghimbir sau hrean și presară-l printre florile atacate de melci. Nu vor mai veni în zona respectivă câteva zile, dar trebuie să repeți operațiunea de mai multe ori, până când vei scăpa de ei.
  • Dacă ai flori cultivate pe porțiuni mici, le poți înconjura cu un gard în miniatură făcut din sârmă de cupru. Din clasa mineralelor, îți este de folos și sulfatul de fier, care poate fi diluat cu apă și pulverizat pe flori.

sursa foto: Flickr.com