Oricâte otrăvuri din comerț ai folosit, gândacii de bucătărie pot apărea oricând, pentru că se înmulțesc unde te aștepți mai puțin. Pot veni de la vecinii care nu își întrețin locuințele curate, pot veni din subsolul blocului sau de la ghenă. Uneori, ai impresia că se strecoară pe lângă țevile caloriferelor, alteori îi vezi cum se strecoară în casă chiar pe ușa de la intrare, din holul clădirii.

Gândacii de bucătărie se înmulțesc rapid

Spre final de iarnă, gândacii devin mai activi și încep să se înmulțească în locurile calde și umede. Trebuie să izolezi cu chit de cuțit sau silicon transparent orice crăpătură în zid și orice loc de trecere pe lângă țevi, pe unde ar putea veni de la vecini.

Sunt atrași de zonele în care găsesc în permanență apă, de aceea îi vezi în toiul nopții cocoțați în chiuveta de la bucătărie, de unde se hrănesc cu resturi de alimente și grăsime.

O chiuvetă bine curățată și degresată, în care nu se lasă seara vasele murdare, nu va mai reprezenta o tentație pentru gândaci, astfel că prima soluție este să păstrezi o curățenie exemplară în bucătărie.

Uleiuri esențiale împotriva insectelor

Uleiurile puternic parfumate de levănțică, de eucalipt și de mentă sunt adevărate ”otrăvuri” pentru gândacii de bucătărie. Aceste insecte nu suportă aromele puternice ale uleiurilor esențiale. Le poți folosi îndeosebi în dulapurile unde păstrezi vesela și alimentele și unde nu poți împrăștia prafuri toxice.

Levănțica va descuraja gândacii să colonizeze dulapurile sau cămara, dar trebuie să pui dischete de vată îmbibate în ulei esențial prin toate colțurile și să le împrospătezi aproape zilnic, până scapi de dăunători.

Acidul boric și otrăvurile din comerț

Vechiul acid boric rămâne un aliat bun împotriva gândacilor. Se amestecă 2 litri de apă fiartă cu 450 g de acid boric și 20 g de zahăr. Lasă soluția să se răcească și pune-o în cutii deschise în colțurile unde vezi mai des gândaci.

Și otrăvurile din comerț sunt eficiente, dar nu le poți folosi decât dacă nu ai copii mici și nici animale de companie. Dacă întreaga clădire este infestată, totuși, cea mai bună soluție rămâne o firmă de deratizare care poate acționa la nivelul întregului imobil.

Pont: Vara, feliile de castravete proaspăt alungă gândacii din bucătărie. Taie în fiecare zi câteva felii și pune-le pe lângă frigider, pe chiuvetă și în cămară.

foto: Shutterstock