Statele Unite ale Americii au interzis comercializarea săpunurilor antibacteriene. Decizia a fost luată de Administrația pentru Alimente și Medicamente pe baza numeroaselor studii care demonstrează că aceste săpunuri nu sunt mult mai eficiente decât cele obișnuite. Drept urmare, reclama falsă trebuia oprită!

Specialiștii susțin și ei că săpunul antibacterien nu este neapărat mai eficient decât un săpun clasic. Ca să distrugă cea mai mare dintre bacterii, trebuie să te speli pe mâini în continuu cu acest săpun timp de 60 de secunde. Dar cei mai mulți dintre noi, ne săpunim mâinile 5 sau 10 secunde și apoi ne clătim imediat.

Chiar e bine să omorâm toate bacteriile?

Discuția pornește doar de la bacteriile cunoscute, pentru că sunt milioane de organisme pe care nu le-am descoperit încă și care pot trăi pe pielea noastră. Dar dintre cele cunoscute, nici nu trebuie să ne ferim de toate. Există microorganisme care populează mâinile, dar care ajută pielea să țină la distanță diverse bacterii și germeni mult mai periculoși.

O parte dintre ele se distrug la contactul cu detergenții din săpun, dar câteva pot deveni rezistente nu doar la săpun, ci și la alți dezinfectanți precum alcoolul sanitar sau chiar la medicamentele care trebuie să ne ajute.

În definitiv, orice săpun este antibacterian prin definiție pentru că distruge o mare parte din germenii patogeni, chiar dacă nu în proporție de 99%. Este mult mai important să ne spălăm bine pe mâini cu orice fel de săpun, să curățăm bine spațiile dintre degete și unghiile cât mai des în timpul zilei și, bineînțeles, înainte de a lua masa.

Ce conține în plus săpunul antibacterian

Majoritatea săpunurilor lichide conțin triclosan, iar săpunul clasic are triclocarban, două substanțe dezvoltate în anii 1960 pentru a dezinfecta instrumentele medicale. Din anii 1990 au fost incluse și în produsele cosmetice de larg consum, care au luat avânt promițând să distrugă toți germenii patogeni.

Triclosanul este o substanță controversată, dar pe care o întâlnim și în pasta de dinți, și în produsele din plastic sau în apa de gură. Studiile din ultimii ani au arătat că această substanță se acumulează în organism și intervine în procesul de producere a hormonilor. Ea are potențial cancerigen și afectează sistemul nervos. Efectele nu sunt pe deplin elucidate, însă americanii l-au pus de mulți ani pe lista pesticidelor. Nici triclocarbanul nu se lasă mai prejos. Și acesta este posibil cancerigen și are efecte nocive asupra sistemului hormonal și reproducător.

În comparație cu pericolele pe care le conține săpunul antibacterian, beneficiile triclosanului pot fi neglijate. Nu este suficient să distrugă bacterii, dacă ne pune în pericol sănătatea. Este mult mai indicat să folosești un săpun solid obișnuit și să te speli mai des pe mâini, decât substanțe dezinfectante mai degrabă toxice, decât benefice!

sursa foto: 123rf.com