Săpunărița mai poartă numele de floarea de săpun, săpunul călugărului sau floarea călugărului. Originea numelui stă tocmai în proprietățile deosebite ale rădăcinilor sale.

Rizomii acestei plante conțin saporubină, o substanță ușor vâscoasă, cu gust dulceag care poate curăța și albi hainele.

În vechime, rădăcinile plantei erau folosite la fabricarea artizanală a săpunului, alături de pelin și mușețel.

Săpunărița, o floare prolifică de grădină

flori albe de săpunăriță

flori albe de săpunăriță

Dacă îți plac grădinile rustice și vrei să cultivi mai mult plante folositoare și frumoase totodată, săpunărița trebuie să fie și ea pe listă. Nu o vei găsi la florării, dar este suficient să găsești câteva plante la câmpie și să le aduci în grădina ta, primăvara devreme.

Nu este o floare pretențioasă, dar are nevoie de un loc însorit pentru a înflori abundent. Florile ei delicate, cu cinci petale, au culoare albă-violacee și un parfum dulce, deosebit.

Îi plac terenurile bine drenate, uscate și amestecate cu puțin nisip. Nu are nevoie de prea multă apă, astfel că nu trebuie udată decât o dată sau de două ori pe săptămână.

Săpunărița are rizomi târâtori și se înmulțește singură de la un an la altul. Planta crește aproximativ jumătate de metru și înflorește din iunie până în septembrie.

Cum poți folosi rizomii acestei plante

Rădăcinile acestei flori, mai bine zis rizomii, se recoltează în al doilea an de vegetație, în luna august, când sunt plini de sevă. Decoctul se folosește extern pentru vindecarea eczemelor, plăgilor și a furunculelor.

Poate fi folosită și infuzia de săpunăriță în cazul bronșitelor și al gripei, fiind un bun expectorant. De asemenea, este și un leac bun pentru dischineziile biliare, dar trebuie să respecți indicațiile unui medic specialist, deoarece infuzia de săpunăriță prea concentrată poate da iritații gastrice și inflamații dureroase.

sursa foto: 123rf.com