Salcia este deosebit de apreciată în medicina naturistă. Se numără printre primii copaci care încep să înfrunzească primăvara, are o creștere rapidă și își reface coroana în orice condiții, oricât de drastic a fost ciuntită. Salcia are o sevă plină de energie și o capacitate de tămăduire uimitoare. Pe cât de repede își reface forțele acest copac, pe atât de puternice sunt leacurile care se fac din coaja și din crenguțele lui tinere.

Cum trebuie plantată salcia

Salcia cuprinde multe specii și toate au o creștere rapidă. În numai trei ani, grosimea trunchiului depășește deja 30 cm, pe când alți copaci sunt încă nuiele. Cea mai frumoasă dintre toate este salcia alba sau salcia plângătoare, cu frunzele de un verde argintiu și crenguțele atât de mlădioase și rezistente că se pot împleti tot felul de piese de mobilier, coșuri și paravane din ele.

Se spune că salcia trebuie plantată în grădină lângă un izvor sau lângă o fântână, pentru că rădăcina ei curăță apele de mineralele dure și nitriții prezenți în pânza freatică.

Primăvara devreme, în luna martie, taie o creangă de aproximativ două degete grosime de la salcie viguroasă și sănătoasă și înfige-o în pământ, în grădina ta, lângă o sursă de apă și într-un spațiu larg, unde nu mai cresc alți copaci. Ramura aceasta va face singură rădăcini, dacă pământul este bine săpat și afânat și dacă are umezeală multă. În patru ani, salcia ta va fi suficient de mare să facă umbră locului.

Salcia din grădină, o sursă sigură de acid salicilic

Nu degeaba aspirina poartă numele științific de acid salicilic. Salcia este o adevărată aspirină naturală, prin conținutul bogat de salicozidă, o substanță pe care organismul nostru o transformă în acid salicilic.

De la salcie se recoltează mugurașii tineri, frunzele crude și scoarța de pe crengile bine lemnificate. Toate acestea se usucă la umbră, într-un spațiu răcoros și se folosesc apoi la decocturi și ceaiuri pentru tot felul de dureri și inflamații. Salcia combate durerile articulare, febra, gripa, inflamațiile reumatismale, și vindecă diverse răni și iritații ale pielii.

Spre deosebire de aspirina din farmacie, pe care mulți bolnavi nu o pot tolera pentru că au stomacul sensibil, ceaiul de salcie este mult mai ușor de administrat și nu are efecte secundare, dacă ții cont de indicațiile fitoterapeutului.