Rotația culturilor de legume este importantă pentru a folosi eficient nutrienții din sol și pentru a reduce atacul insectelor dăunătoare. Unele legume sunt mai sensibile și au nevoie de protecție cu insecticide, altele sunt mai rezistente și îmbogățesc solul prin aportul de azot sau fosfor.

Ce legume poți planta succesiv pe aceeași parcelă

Una dintre rotațiile de succes, care menține un sol echilibrat și nutritiv, este rotația dintre varză – fasole – ceapă – morcov – dovleac – spanac.

Iată câte scheme pentru asolamentul legumelor în decurs de 3 ani.

Primul an:

Parcela 1:  mazăre, fasole, usturoi, praz, ceapă verde, dovlecei, salată, spanac

Parcela 2: cartofi, morcovi, păstârnac, sfeclă roșie, roșii, vinete, castraveți, ardei, țelină

Parcela 3: varză, conopidă, napi, gulie, ridichi, pătrunjel.

Al doilea an

Pentru rotația culturilor de legume, în al doilea an, legumele de la parcela 1 vor fi cultivate pe parcela 2, iar legumele de la parcela 2 vor fi cultivate pe parcela 3. Iar legumele de la parcela 3 vor fi cultivate pe parcela 1.

Al treilea an

Legumele de la parcela 3 vor fi cultivate pe parcela 2, legumele de la parcela 1 vor fi cultivate pe parcela 3, iar legumele de la parcela 2 vor fi cultivate pe parcela 1.

Ce legume poți cultiva succesiv în același an

Spre exemplu, toamna, pe aceeași parcelă în solar poți pune o cultură de spanac și de ceapă verde. Primăvara, aceste verdețuri se culeg la început de aprilie, și se pot cultiva salată, praz, usturoi, ridichi, pătrunjel.

Când acestea cresc și se recoltează în iunie, pot fi cultivate pe aceeași bucată de pământ răsaduri de ardei gras, ardei iute, roșii, vinete și varză care se vor recolta în luna septembrie.

Ori de câte ori ai ocazia, între culturi, sapă bine pământul adăugând un strat de cel puțin două degete de îngrășământ natural bine mărunțit.