Cei mai mulți dintre noi suntem prevăzători şi aşternem pe jos covoraşe antiderapante sau folosim aparatura electrică departe de apă. Dar copiii sunt cei mai expuși, chiar dacă sunt în permanență supravegheați de părinți. Conform statisticilor, aproximativ 100 de copii ajung la spital în fiecare zi pentru că au căzut în baie și s-au lovit la cap sau la coate, iar grupa de vârstă cea mai expusă este de la 0 la 5 ani. Dar există şi alte riscuri la care nici nu ne gândim, pentru că mulţi dintre noi păstrăm substanţele toxice, otrăvurile şi chiar medicamentele în baie. Toate aceste lucruri trebuie ţinute sub cheie, departe de copii. În plus, medicamentele nu trebuie ţinute în spaţii umede şi calde, deoarece se degradează şi pot face mai mult rău în loc să vindece.

Pericolele din cadă

Studii recente au arătat că unele perdele de duş, de calitate inferioară, emană vapori toxici în contact cu apa fierbinte. Plasticul din care sunt făcute şi vopseaua folosită la colorarea lor conţin ftalaţi, substanţe iritante pentru ochi şi plămâni. Tot în perdeaua de duş, în pliuri, îşi fac veacul bacterii şi spori de mucegai pe care abia le vedem cu ochiul liber. De aceea, şi perdeaua de duş ar trebui schimbată periodic, după câteva luni de folosire.

Obiectele sanitare trebuie dezinfectate frecvent

Vasul de toaletă, lavoarul și robinetele trebuie spălate frecvent cu apă fierbinte și detergent și dezinfectate fie cu o soluție pe bază de oțet, fie cu soluții speciale din comerț. Sunt obiecte pe care le folosește întreaga familie, dar și musafirii, de aceea trebuie să fii foarte atentă la igiena din baie și să previi răspândirea unor boli contagioase.

Prosoapele din baie, focare de bacterii

Tu cât de des schimbi prosoapele din baie? Din cauza umezelii, prosoapele folosite prea mult timp favorizează înmulțirea bacteriilor. Ele trebuie înlocuite des şi spălate la peste 60°C, temperatură la care este distrusă majoritatea microbilor.

credit foto: thinkstock