Ricinul se cultivă deseori în grădină pentru aspectul lui decorativ, dar uleiul de ricin nu se obține ușor în casă.
Frunzele mari și roșcate, precum și florile în nuanțe vibrante de roz și roșu sunt spectaculoase. Planta poate ajunge la câțiva metri înălțime și poate constitui un gard viu sau un paravan excelent pentru o zonă mai puțin plăcută din grădină.
Ricinul nu este deloc pretențios în ceea ce privește solul, dar are nevoie de soare și de căldură. El se seamănă la început de mai, iar semințele se pot recolta în septembrie, când sunt bine coapte și bogate în ulei.
Un secret de la cultivatori!
Când planta are deja 5 – 6 frunze, se rupe mugurele central, ca să se ramifice și să producă mai multe flori. Spre toamnă vei avea mai multe semințe și poți face singură ulei prin presare la rece.
La ce folosește uleiul de ricin
Ricinul are însă și numeroase proprietăți benefice. Semințele de ricin, asemănătoare unor boabe de fasole, au un conținut bogat de ulei care se poate extrage ușor prin presarea la rece. Dar acest ulei este deopotrivă benefic și toxic.
El combate celulele canceroase și este folosit tot mai mult în studiile împotriva acestei maladii. Poate fi de ajutor în constipație, în tulburări gastrice și infestarea cu paraziți, poate vindeca diverse afecțiuni ale pielii, de la negi, veruci, bătături, până la alopecie.
Dar riscul de a folosi uleiul de ricin fără să cunoști și latura lui întunecată este foarte mare. Pentru că acest ulei conține o otravă de șase mii de ori mai puternică decât cianura.
O otravă fără antidot
Ricinina și ricina sunt cele două substanțe extrem de periculoase din semințele și din frunzele de ricin. Sunt otrăvuri puternice, pentru care nu există încă un antidot, și care, în funcție de concentrație, pot duce la moartea unui om în câteva ore.
Dacă ai în curte ricin, trebuie să depozitezi cu mare grijă semințele, să nu fie înghițite de copii sau să nu fie confundate cu boabele de fasole și folosite la mâncare de un neștiutor.
Uleiul de ricin trebuie folosit intern doar la indicația unui specialist și extern în cantități foarte mici, de câteva picături pe zi.
foto: 123rf.com