Sorin Bontea a dezvăluit care e rețeta lui preferată de cozonac. Îndrăgitul prezentator TV a povestit că mama lui obișnuia să facă cozonac noaptea, pentru că atunci era puterea mai mare la gaze, iar dimineața când se trezea miroasea în casă numai a cozonac.

Sorin Bontea și-a dezvăluit câteva secrete culinare, dezvăluind fanilor rețeta lui cozonac cu nucă și caco, pe care îl face cu dibăcie, după cum spune maestrul bucătar, este destul de simplu de făcut. El a dezvăluit ingredientele necesare pentru doi cozonaci.

Rețetă de cozonac cu nucă și cacao a lui Sorin Bontea

Ingrediente aluat:

  • 1 kilogram de făină,
  • 350 de grame de zahăr,
  • 8 gălbenușuri (păstrăm albușurile pentru umplutură)
  • coajă de lămâie rasă și uscată,
  • coajă de portocale rasă și uscată,
  • 50 de militri de ulei de floarea soarelui,
  • jumătate de linguriță de sare,
  • 14 grame de drodjie uscată,
  • extract sau esență de vanilie,
  • 400 ml lapte,
  • 150 g unt 82%

Ingrediente umplutură:

  • 6 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • 80 gr cacao
  • 250 gr nucă
  • 25 ml esență de rom

Pregătirea cozonacului cu nucă și cacao după rețeta lui chef Sorin Bontea

Prima oară se pune laptele la încălzit ( 400 de mililitri). Laptele trebuie să fie călduț, nu fierbinte, doar cât să ajute drojdia să acționeze. Amestecăm gălbenușurile cu praful de sare. „Dacă pui sarea în gălbenușurile de ouă și batem ușor, devine mai intensă culoarea”, spune Bontea.

Untul se pune la topit, iar între timp, amestecăm într-un castron făina cu drojdia, coaja de portocale și de lămâie, adică restul ingredientelor uscate și se amestecă ușor.

cozonac-bonteaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

După ce laptele s-a încălzit, se ia de pe foc și în el se pune zahărul și se amestecă foarte bine cu telul până se dizolvă. Apoi în castronul cu ingrediente se toarnă esența de vanilie, ouăle și apoi laptele și se pune totul la mixer la viteză mică.

Se combină uleiul cu untul topit și când se omogenizează bine coca se adaugă treptat untul combinat cu ulei, puțin câte puțin. Se scoate și se frământă apoi bine aluatul de cozonac, adăugând în continuare combinația de unt și ulei până se termină.

Bontea le-a arătat oamenilor tehnica prin care obține un cozonac pufos, fâșii, dându-i mai multe bule de aer, lungindu-l și împachetântdu-l de 2-3 ori.

„Vreau să fac cozonacul să se rupă fâșii, mie așa îmi place să se rupă fâșii”, a spus Bontea.

Aluatul se pune apoi într-un castron, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă la crescut o oră, o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră trebuie lungit și împăturit din nou.

Între timp ne apucăm de pregătirea compoziției. Se bat albușurile spumă cu zahărul până se face o bezea, și apoi se adaugă restul ingredientelor cu care va fi umplut cozonacul.

După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în patru bucăți care vor forma doi cozonaci. Se umple fiecare bucată, iar apoi cele două se împletesc pentru un cozonac, iar procedeul se repetă la cel de-al doilea. Se pun apoi la cuptor cozonacii.

Citește și:

Rețeta de cozonaci cu nucă și vișine a Annei Lesko. E desertul de Paște favorit al vedetei și nu e deloc greu de făcut!

Smiley și-a dus fetița în vizită la bunici. Poze emoționante