Ține cont de triunghiul optim de lucru 

Deseori ignorat, succesul oricărei bucătării funcționale ține de realizarea triunghiului optim de lucru: aragazul sau plita, frigiderul, chiuveta. Acestea sunt punctele cheie și trebuie amplasate suficient de aproape unele de altele, menținându-se însă un spațiu 40 de cm între plită și frigider, respectiv de 60 de cm între aragaz și chiuvetă. De altfel, acestea trei sunt și primele lucruri pe care le poți schimba atunci când dorești să renovezi bucătăria. Alege electrocasnicele și chiuveta potrivite stilului pe care ți-l dorești.

Optează pentru un lavoar de bucătărie care să fie:

 • ușor de integrat în orice design, indiferent că alegi un model din inox, cuarț compozit sau granit;
 • rezistent la zgârieturi și pete;
 • rezistent la temperaturi înalte. 

Așadar, alege chiuveta din bucatarie care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și dă-ți frâu liber imaginației. Nu te feri de modelele mai îndrăznețe, cum ar fi unul roșu sau rotund. 

Reinterpretează sau înlocuiește mobilierul

O altă schimbare pe care o poți face oricând în bucătăria ta, ca să-i dai o față nouă este să reinterpretezi mobilierul sau să înlocuiești doar anumite elemente din piesele de mobilier. Iată câteva trucuri în acest sens: 

 • revopsește toate fronturile dulapurilor în culoarea preferată; 
 • înlocuiește unul sau două dulapuri de perete cu etajere ori rafturi deschise și bucură-te de avantajele designului pe verticală: utilizezi eficient spațiul, creezi o zonă utilă, funcțională și decorativă, folosindu-te și de înălțimea pereților, nu doar de lățimea lor; așază pe rafturi vesela, paharele, cănile preferate și dă un aspect plăcut și ordonat bucătăriei; 
 • optează pentru un model de bucătărie modulară, ce îți permite înlocuirea cu ușurință a ușilor, blaturilor, mânerelor, dacă peste timp vei dori un alt design pentru bucătăria ta; 
 • renunță la o parte dintre ușile dulapurilor suspendate; poți îmbrăca interiorul acestora cu un tapet sau un autocolant și vei vedea că bucătăria ta va căpăta o altă față. 

Creează o atmosferă diferită, prin culori și lumini  

Este de preferat să optezi pentru culori neutre, dar calde, care să reflecte frumos lumina naturală. Pentru ceva diferit, poți miza pe un perete accent, care să dea personalitate bucătăriei tale. Indiferent că alegi o culoare inedită, puternică sau preferi să îl acoperi cu o faianță sau mozaic îndrăzneț, un tapet special pentru zone umede ori o placare cu piatră aparentă, vei vedea imediat diferența. 

Lumina este deosebit de importantă. Alege o suspensie interesantă, cum ar fi una cu un abajur din bambus ori ratan sau, dacă preferi, una cu un aspect industrial. Lasă ferestrele cât mai libere, renunță la perdele și optează în schimb pentru storuri romane care vor oferi camerei un aspect mult mai cald. 

Alege plantele și accesoriile care fac diferența

Aranjează-le pe rafturile deschise, pe blatul de bucătărie sau lângă geam. Sunt locuri potrivite pentru a crea în bucătăria ta o mică grădină. Indiferent dacă sunt comestibile sau nu, plantele verzi aduc o atmosferă bucolică bucătăriei. Unele chiar absorb mirosurile și umezeala, de exemplu, plante precum:

 • menta;
 • busuiocul;
 • planta păianjen;
 • iedera;
 • peperomia;
 • crinul păcii.

Nu în ultimul rând, alege accesoriile potrivite pentru bucătăria ta: schimbă mânerele și butoanele dulapurilor și bateria de la chiuvetă și vei vedea o diferență clară.

Alege un covor din materiale naturale, care este ușor de curățat. Transformă obiecte de familie, precum o râșniță de cafea veche sau un ibric din alamă, în decorațiuni și etalează-le pe rafturile deschise. Sunt schimbări mici, dar de efect. 

Toți ne dorim o bucătărie frumoasă, funcțională și bine organizată. Este inima casei noastre,  locul unde ne regăsim în familie și între prieteni. Cu soluții precum cele de mai sus, vei reuși să îți renovezi bucătăria cu ușurință, pentru a te putea bucura pe deplin de ea.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Bricodepot