Verifică de două ori așa zisele sfaturi de bine pe care le auzi despre îngrijirea plantelor de interior sau a florilor din grădină. Iată câteva mituri în care am crezut multe dintre noi, dar despre care cultivatorii cu experiență spun că sunt neadevărate.

Zahăr la rădăcină pentru roșii mai dulci?

Nimic mai fals. Oricât zahăr ai pune în apa cu care uzi roșiile, ele nu vor ieși mai dulci. Doar căldura și soarele vor ajuta aceste legume să se coacă în ritmul lor natural și să capete dulceața specifică.

Nu mai pune zahăr la rădăcina roșiilor, pentru că este posibil să le faci mai mult rău decât bine, zahărul favorizând mucegaiul. Apa îndulcită cu zahăr crează un mediu bun pentru mucegai și ciuperci la rădăcina roșiilor.

Coji de banane la rădăcina trandafirilor?

Și acesta este un mit vechi despre îngrijirea plantelor din grădină. Bananele sunt bogate în potasiu, de care trandafirii au nevoie să înflorească mai abundent, dar câteva coji nu vor rezolva problema. Pe de altă parte, cojile de banane ajunse în sol sunt descompuse cu ajutorul azotului, de care au nevoie trandafirii, așa că nu reprezintă o soluție.

Cojile de banane nu se folosesc ca atare, adică proaspete. Ele trebuie uscate sau macerate pentru a fi bune la rădăcina trandafirilor. mCea mai bună metodă să hrănești trandafirii este să faci compost, în care să adaugi bananele și alte fructe nefolosite, legume, codițe de verdețuri și resturi vegetale.

Bere pentru plante viguroase?

Este doar un mit, dar poate face mult rău. Berea conține în primul rând alcool și tot felul de coloranți și substanțe sintetice care nu vor face niciun bine plantelor. Alcoolul usucă rădăcinile plantelor, le omoară încet și le găsești ofilite peste câteva zile sau săptămâni.

Berea poate fi bună numai dacă este fabricată din ingrediente naturale și dacă este mult diluată cu apă. Spre exemplu, poți folosi 250 ml de bere la 2 litri de apă pentru a uda unele plante. În loc să folosești bere, mai bine pregătește o soluție din 500 ml de apă și un vârf de cuțit de drojdie. Aceasta se diluează apoi cu 2 litri de apă și ajută florile să fie mai viguroase.

Zațul de cafea, bun pentru îngrijirea florilor?

Da! Așa e! Dar atenție! Zațul de cafea este bun doar pentru plantele acidofile precum coacăzul, hortensiile, azaleea, unii pomi fructiferi și coniferele. În rest, nu trebuie să adaugi zaț direct la rădăcina celorlalte plante, pentru că le vei face mult rău.

Cel mai bun loc pentru zaț este compostul. Dacă este macerat în compost, zațul aduce anumite săruri minerale de care au nevoie plantele, mai ales potasiu. Folosește-l în compost pentru a îngriji florile din grădină.

Vopsea albă pentru pomii fructiferi?

Multă lume confundă varul de odinioară, care avea proprietăți dezinfectante, cu vopseaua lavabilă de azi care este o adevărată otravă pentru pomii fructiferi. Nu da cu vopsea lavabilă pe coaja pomilor fructiferi. Întreabă la farmaciile fito-sanitare de soluții speciale pentru a acoperi tăieturile și rănile, astfel încât coaja să se vindece mai repede și să nu devină cuib pentru dăunători.

Pomii nu au nevoie de var sau de vopsea albă pe coajă. Ei trebuie îngrijiți cu soluții prietenoase cu tulpina lor și cu mediul.

Photo by Mateusz Walendzik: https://www.pexels.com