Citește și: Sfaturi utile și simple să alungi singurătatea din viața ta

Relațiile sociale influențează sănătatea

“O caracteristică fundamentală a vieții sociale este interacțiunea socială sau modurile în care oamenii intră în contact cu alți oameni și reacționează la modul în care acționează alții. Relațiile sociale au efecte atât pe termen scurt, cât și lung asupra sănătății, în bine sau în rău. Aceste efecte apar în copilărie și în cascadă de-a lungul.

Totodată, calitatea relațiilor sociale contează foarte mult în planul concret al sănătății. Unele studii au dovedit că interacțiunile dezamăgitoare sau negative cu familia și prietenii duc la o stare de sănătate mai slabă. O relativă lipsă de legături sociale este asociată cu depresia și declinul cognitiv al vieții.

Citește și: Inteligența emoțională la copii. Cum le cultivăm copiilor inteligența emoțională?

Lipsa relațiilor sociale, risc crescut

Un alt studiu a constatat că lipsa unor relații puternice a crescut riscul de deces prematur din toate cauzele cu 50%. Lipsa relațiilor sociale puternice are un efect asupra riscului de mortalitate aproximativ comparabil cu fumatul de până la 15 țigări pe zi și mai mare decât obezitatea sau inactivitatea fizică. De asemenea, aceștia au descoperit că relațiile bune între oameni ajută la ameliorarea nivelurilor nocive de stres, care pot afecta în mod negativ arterele coronare, funcția intestinală, reglarea insulinei și sistemul imunitar”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Abilitățile sociale și importanța emoțiilor

Specialistul este de părere că inteligența emoțională (EQ) ne ajută să devenim mai mulțumiți atât în relațiile sociale, cât și nu numai în relațiile personale. Uneori, putem simți că ne este mai ușor să aplicăm abilitățile de inteligență emoțională cu prietenii decât în familie și cuplu, deoarece prieteniile nu tind să fie la fel de intense ca relațiile mai intime.

“Totuși, exercițiul practicii inteligenței emoționale este bine să înceapă din viața personală. Acolo este cea mai mare provocare. Uneori, ne vine să spunem că acasă suntem bine, în confort cu ai noștri, însă, provocarea vine exact din această stare de confort. Aceasta ne poate păcăli în legătură cu nevoia, uneori imperioasă, a dezvoltării EQ. Un set de abilități interpersonale mai bune ne poate oferi multe beneficii. Aceste abilități ne pot mări cercul de prieteni/cunoștințe sau gradul de apropiere și comunicare eficientă. Putem întâlni mai ușor oameni noi. Putem alege mai clar să ne înconjurăm de oameni de calitate cu care putem dezvolta relații mai plăcute. Ne putem îmbunătăți experiențele de viață”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Sursa foto: 123rf.com