Este dificil, dar nu imposibil să îți convingi copilul să respecte regulile sanitare anti-COVID la școală. Noul an școlar este diferit de cei de până acum. Totul e diferit și chiar înfricoșător. Părinților le revine sarcina să-i învețe să respecte măsurile de prevenție, să-și ajute micuții să conștientizeze pericolul, fără a deveni prea anxioși.
Imunizează-ți copilul
La începutul școlii, ”recomand o campanie de imunizare: tratament fitoterapeutic, vitamine și suplimente alimentare care să-l facă mai puternic în fața bolii. În plus, aș adăuga și o componentă psihologică, valabilă și pentru cei care sunt mai puțin complianți și rezilienți sau pentru cei care refuză să se supună normelor impuse”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.
Explică-i de ce trebuie urmate regulile sanitare anti-COVID
Până la urmă, regulile sunt simple și ușor de respectat, dacă le cunoști. Este important pentru copii să știe că oamenii se ajută reciproc, prin fapte bune și acte de generozitate. Povestește-i despre personalul medical, oamenii de știință și alte persoane care fac eforturi pentru a opri răspândirea bolii și pentru a păstra comunitatea în siguranță. Poate face și el parte din acest cerc de persoane care îi ajută pe ceilalți prin câteva reguli simple, care îl vor pune la adăpost pe el, dar și pe cei dragi.
Sfatul UNICEF despre regulile sanitare anti-COVID la școală
UNICEF a publicat un set de măsuri pe care orice familie ar fi bine să le ia. Învață-ți copilul să se protejeze astfel: ”Spală-te pe mâini cu săpun (sau folosește gel dezinfectant n.n.), înainte și după masă, după ce ai folosit toaleta și după ce ai folosit obiecte de uz comun pe care le poate atinge multă lume (clanța ușii, bara de susținere din autobuz). Evită contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecție respiratorie.
Solicită îngrijiri medicale dacă ai febră, tuse sau dificultăți în respirație. În plus, îi poți proteja pe alții luând următoarele măsuri: acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință atunci când tușești sau strănuți și aruncă-l după aceea. Dacă nu ai un șervețel la îndemână, tușește sau strănută în îndoitura (pliul) cotului. Spală-te pe mâini cu săpun după ce tușești sau strănuți. Evită contactul apropiat cu alte persoane când ai tuse și febră. Nu scuipa în public”, recomandă speciliștii UNICEF.
Citește și: Alăptarea la sân în timpul pandemiei este recomandată de UNICEF
Explicații jucăușe despre reguli
Explicarea regulilor nu trebuie să fie o conversație extrem de serioasă, mai ales dacă este micuț. Cântați împreună un cântecel sau dansați, pentru ca procesul de învățare să fie unul distractiv. Puteți să vedeți filmulețe și desene animate care au apărut deja pe internet despre noul coronavirus și cum să se procedeze. De asemenea, există și cărți dedicate copiilor pe acest subiect. În plus, îi poți arăta cum să strănute sau să tușească în pliul cotului. Explică-i și de ce este mai bine este să nu se apropie prea mult de alte persoane. Există mai multe șanse să respecte regulile pe care le înțelege. Învață-l să-și recunoască simptomele, dacă apar, și să-ți spună imediat ce începe să simtă că are febră, că tușește sau are dificultăți de respirație.
Masca prietenoasă
Pentru cei mai mulți copii, ca și pentru numeroși adulți, masca este inconfortabilă. Purtarea ei poate fi una dintre cele mai nesuferite dintre regulile sanitare anti-COVID la școală. Elevii ar prefera să nu o poarte sau sunt tentați să o folosească necorespunzător, lăsând, de exemplu, nasul afară. Totuși, cei mai mulți vor accepta acest accesoriu dacă părintele le explică prin cuvinte simple de ce este necesar. Acordă-i timp să se uite la ea, să se joace cu ea. Lasă-l să-și aleagă modelul preferat dintre mai multe dezirabile. Explică-i să nu o atingă atunci când o poartă decât cu mâinile curate, pentru că altfel poate crește riscul de infectare. Bineînțeles, nu va schimba masca lui cu una a colegului, dacă acestea au fost deja utilizate. Dacă este una textilă, reutilizabilă, implică-l activ în igienizarea ei.
Regulile sanitare anti-COVID la școală. Responsabilitate și atenție
”Atrage-i atenția copilului că are o responsabilitate când merge la școală. Regulile sanitare anti-COVID la școală au un scop clar. Dacă le respectă, copilul poate să contribuie la protejarea celor mai in vârsta din familie (bunici de exemplu). Învață-l să meargă la diriginte sau învățători și să-i anunțe dacă cineva nu respectă regulile! Păstrează legătura cu personalul didactic și roagă să te anunțe dacă nu poartă mască sau nu e ascultător. Va fi mai compliant la școală dacă și părinții dau dovadă de grijă. Fii atentă și dezinfectează produsele cumpărate înainte de a le pune în dulap sau frigider. Spală-te des pe mâini și poartă mască atunci când e nevoie etc. Dacă văd la adulții din familia lor asemenea comportamente, cei mici le vor copia,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.
Sursa foto: 123rf.com