Un virus atât de puternic și contagios, care se propagă nu doar prin atingere, ci și prin aer sau prin manevrarea obiectelor infectate, ne schimbă cu totul stilul de viață, până și cele mai simple reguli de etichetă. Iată la ce obiceiuri trebuie să renunțăm, ca să nu ne îmbolnăvim de coronavirus.

Evitați să mai dați mâna cu cei din jur!

Câtă vreme epidemia ne controlează viața, trebuie să evităm orice apropiere și atingere cu persoane din afara familiei și cu atât mai mult cu necunoscuți. Nu mai da mâna cu nimeni! Cere-ți scuze înainte pentru acest lucru și evită să dai mâna când faci cunoștință cu cineva sau când te întâlnești cu un prieten.

Renunțăm la îmbrățișări și săruturi

Nu ne mai sărutăm pe obraji cu prietenele, chiar dacă până acum era un gest de politețe, pe care mulți dintre noi îl făceau. Nu ne mai îmbrățișăm cu oamenii din afara casei. Iar când ajungem acasă, înainte de a lua contact cu ceilalți, ne dezinfectăm mâinile, încălțămintea, geanta și telefonul mobil, apoi punem hainele cu care am fost afară departe de ceilalți, în balcon, la soare, sau direct la spălat.

Nu mai împărțim mâncarea

Localurile s-au închis, dar putem comanda acasă mâncare de la diverse restaurante. Dezinfectăm cutia în care sosește mâncarea, ne spălăm pe mâini și apoi punem totul pe farfurii, separat pentru fiecare. Nu mai împărțim mâncarea de la unul la altul și nu mai punem mâna în farfuria altuia.

Refuzăm întâlnirile sau ședințele

Încercăm pe cât posibil să evităm întâlnirile cu prietenii, colegii, șefii. Ședințele pot fi ținute on-line. De asemenea, putem sta la povești cu prietenii prin intermediul telefonului folosind video call.

Evităm nunțile, botezurile, aniversările, înmormântările

Conform noilor restricții impuse de autorități, nu mai sunt admise evenimentele cu mai mult de 8 persoane. Restaurantele s-au închis, hotelurile se închid și ele în mare parte și, oricum, nunțile programate se amână. Botezurile nu se pot amâna, dar dacă este riscant să mergi, trimite felicitări, trimite un buchet de flori mamei și daruri bebelușului prin curier.

În cazul înmormântărilor din familie, fii prudentă, evită-le dacă poți, iar dacă mergi, ai grijă să nu iei contact direct cu nimeni, să te protejezi cu mănuși, cu mască și dezinfectant în caz de nevoie.

Evităm să oferim sau să primim bani, cărți de vizită, diverse obiecte

Banii au fost dintotdeauna printre cele mai murdare obiecte cu care intram zilnic în contact. În general, nu reprezintă un pericol. Dar în condițiile în care virusul Covid-19 rezistă câteva ore pe obiecte, ne îmbolnăvim de coronavirus doar punând mâna pe banii pe care îi primim de la o persoană infectată.

Le cerem celorlalți să stea la distanță

Dacă stăm la coadă la farmacie sau la magazin, le cerem celor din jur să respecte distanța de 1,5 m față de noi și de toți ceilalți. Dacă folosim mijloacele de transport în comun, stăm la distanță de ceilalți, dar ideal ar fi să le evităm și să ne dezinfectăm imediat pe mâini după ce am coborât.

Nu mai luăm în brațe bebelușii și copiii pritenilor

Oricât de dragi ne-ar fi, să evităm contactul cu bebelușii și copiii celorlalți. Fie că sunt prieteni, verișori, vecini… să nu uităm că și copiii sunt purtători ai virusului corona, chiar dacă rata de îmbolnăvire în rândul lor este aproape nulă.

foto: 123rf.com