Produsele congelate nu trebuie dezghețate și puse din nou în congelator, fie că este vorba de pizza, carne sau legume. Tot mai des apare pe etichete mențiunea clară că este interzisă recongelarea alimentelor, chiar dacă nu ai reușit să le consumi în totalitate.

De aceea, este indicat să împarți carnea sau legumele în cantități mici când vrei să congelezi alimentele proaspete, astfel încât să decongelezi doar cât ai nevoie să gătești.

Nu este bine să congelezi carnea, fructele sau legumele de mai multe ori, în primul rând pentru că există un risc pentru sănătatea ta și în al doilea rând pentru că își pierd consistența și gustul inițial.

Bacteriile se înmulțesc imediat în produsele dezghețate

În timp ce congelezi alimentele, bacteriile pe care le conțin nu mor decât într-o proporție redusă. Ele intră într-o stare de hibernare și revin la viață când decongelezi carnea sau legumele.

Microbii periculoși precum salmonella, stafilococul auriu sau clostridium, o bacterie care provoacă toxiinfecții alimentare grave, proliferează și se înmulțesc de îndată ce carnea se dezgheață. Trebuie preparată termic imediat pentru a fi sigură pentru consum. 

În mediul industrial, carnea, peștele sau legumele sunt pregătite pentru congelare foarte rapid, astfel că bacteriile periculoase nu reușesc să se înmulțească îngrijorător. Acasă, însă, când este nevoie de câteva ore pentru a decongela un pachet de carne, bacteriile au suficient timp pentru a se înmulți.

Recongelarea alimentelor, se pierde din gust și calitate

Carnea, legumele sau fructele congelate nu mai au chiar aceeași textură fermă și aceeași savoare ca alimentele proaspete. De aceea, nu este bine să le congelezi de mai multe ori. Pregătește pachete mici cu carne sau legume pe care să le pui în congelator și pe care să le folosești integral când le dezgheți.

Dacă o bucată de carne este congelată de mai multe ori, cristalele de gheață care se formează de-a lungul fibrelor deteriorează țesutul și la a doua sau a treia dezghețare nu mai are nici gustul și nici fermitatea obișnuită.

Sfat: orice aliment proaspăt trebuie congelat o singură dată și la o temperatură foarte scăzută, astfel încât procesul de congelare să fie cât mai rapid!