În Japonia, câinii din rasa Akita simbolizează prosperitatea și sănătatea. Sunt câini viguroși și puternici, foarte frumoși și descurcăreți, conștienți totodată de calitățile lor.

Câinele Akita este unul dintre puținii câini din lume care a păstrat caracteristicile strămoșilor lupi. Dar în același timp, este foarte atașat de oameni, este ușor de dresat și este capabil să înțeleagă cea mai mare parte din gesturile și comenzile stăpânului.

Câinele din rasa Akita este în același timp câine de luptă și de pază, precum și un companion fidel, afectuos și protector cu familia.

Ce temperament au câinii din rasa Akita

Câinii din această rasă, dacă sunt adoptați de mici și se bucură de atenția stăpânilor, devin loiali și curajoși. Este foarte important să fie dresați și să fie ajutați să învețe diverse trucuri de mici, pentru că sunt inteligenți și au nevoie de stimulare.

Sunt câini foarte atenți și docili. Nu reprezintă niciun pericol pentru copiii mici sau pentru alte animale mai mici din casă, dacă sunt educați în mod corect și tratați cu respect.

Câinele Akita are nevoie, însă, de multă mișcare. Se potrivește cu un stăpân căruia îi place sportul și mișcarea în aer liber. Va fi fericit într-o familie care are o locuință spațioasă, eventual și o curte, și copiii mai mari, alături de care să iasă frecvent la plimbare.

Are personalitate de lider, știe să se impună față de alți câini care îi încalcă teritoriul și nu acceptă să fie comandat decât de stăpânul pe care îl respectă. Poate deveni foarte agresiv cu persoanele sau animalele pe care le consideră o amenințare, de aceea trebuie controlat din scurt și dresat de mic.

Dacă vrei un câine loial, poți citi despre caracteristicile câinilor din rasa Schnauzer, Terra Nova sau Samoyed.

Hrana și mișcarea, foarte importante pentru sănătatea lui

Deși rasa Akita este viguroasă și rezistentă, câinii care nu sunt corect îngrijiți și hrăniți pot avea probleme de sănătate grave, de la probleme gastrice, la probleme legate de oase și chiar diverse tipuri de cancer.

Hrana trebuie să fie echilibrată, cu legume, orez și carne fiartă, un surplus de vitamine în perioada de creștere și pe timpul verii, când câinele face mai multă mișcare. Are nevoie de hrana proaspătă și suculentă de două ori pe zi, cât mai puțină hrană uscată din comerți și cât mai puține E-uri sau vitamine artificiale. Cel mai bine este să ceri cât mai multe sfaturi unui specialist veterinar pentru a-i oferi câinelui tău o hrană sănătoasă. Cu cât este mai bine îngrijit, cu atât va fi mai vioi, mai sănătos și poate trăi peste 10 – 12 ani.

Din istoria rasei

Rasa Akita este originară din insula japoneză Honshu, din regiunea Akita, unde a trăit mii de ani izolat de alte rase și și-a conservat foarte bine particularitățile. Inițial a fost un câine de vânătoare, de luptă și de pază. Ulterior, a devenit un câine excelent pentru protecția familiei, dar instinctul de vânător a rămas și este recomandat dresajul strict din primele luni de viață.

sursa foto: 123rf.com