Întrebat la Digi24 dacă românii ar trebui să își facă planuri de concediu în această vara, Arafat nu s-a arătat la fel de optimist ca Ludovic Orban, care declara săptămâna trecută că după 15 mai este posibil să se redeschisă hotelurile din România.

Secretarul de stat a declarat că ar fi rezervat să îi spună acum cuiva să își facă planuri de vacanță.

„I-aș zice să aștepte și să vadă cum evoluează situația. De exemplu, sunt țări care deja au anunțat că primesc oamenii numai dacă au certificat că s-au testat și sunt negativi COVID, certificat recent. Însemnătatea certificatului este oricum foarte redusă, pentru că poți fi negativ astăzi și după câteva zile să devii pozitiv.

Acele „pașapoarte COVID-19” de care vorbea și OMS dau statusul persoanei la momentul testului și nu peste două-trei zile, când ajunge în țară respectivă.

Mai degrabă cred că trebuie să fie măsuri de control al temperaturii, al simptomelor la plecare, nu numai la intrare într-o țară, ca să previi o persoană să urce în avion și să infecteze alte persoane. Asta cred că este mai degrabă util, decât să ai un pașaport care zice că nu ai COVID”, a explicat Arafat, conform Ziare.com.

„Aș fi încă rezervat să spun cuiva să-și facă facă planuri de vacanță și să plece în concediu, pentru că nu pot să spun acest lucru până nu vedem evoluția coronavirusului, nu numai în România, ci și în alte zone.

Pentru România, trebuie să vedem cum merg lucrurile și cum merg procedurile de relaxare a restricțiilor. Dacă vom ajunge la o relaxare mai largă sau nu, pe baza evoluției bolii.

Așa că încă e devreme să vorbim de concedii”, a adăugat secretarul de stat.

Premierul Orban a fost întrebat, vineri, despre posibilitatea deschiderii parcurilor, hotelurilor sau a restaurantelor și cafenelelor.

„Parcurile fac parte din locurile publice care pot fi deschise, dacă se respectă anumite reguli. La hoteluri trebuie stabilite niște reguli. Să se cazeze o singură persoană sau mai multe persoane doar dacă sunt membri ai familiei. Restaurantele și cafenelele … opiniile sunt rezervate, pentru că riscul epidemiologic este mai mare în cazul restaurantelor, că nu poți să porți mască”, spunea atunci Orban.

Și Raed Arafat a vorbit aseară la Digi24 despre relaxarea măsurilor:

„Să nu se aștepte lumea că vor fi măsuri de relaxare prin care se va reveni la ce a fost înaintea pandemiei. Nu despre asta este vorba. Vor fi măsuri graduale, atent decise, atent alese și cu monitorizare între măsuri. (…)

Vă dau un exemplu de relaxare graduală, fără să se înțeleagă că așa va fi. Oamenii vor putea ieși din casă fără declarație pe propria răspundere, dar în același timp poate va trebui respectat numărul maxim de persoane (grup de maxim 3 persoane – n.red.), nu se organizează festivități, nu se organizează concerte, nu se merge la restaurant. Cam așa ar putea arăta.

Asta înseamnă măsuri graduale. În niciun caz, în prima zi a relaxării toată lumea este în stradă. Poate se redeschid parcurile, dar nu locurile de joacă din parcuri. Astea rămân închise. Astea sunt doar exemple de măsuri, nu vreau să fie folosite că așa va fi.

Mall-urile nu se vor deschide în prima faza, părerea mea”.

Vezi și Grecia anunță când deschide sezonul de vacanță și în ce condiții pot veni turiștii. Și Croația va primi turiști, dar nu oricum

Citește și: