Pulpa de miel este sățioasă și are un gust dulce și bun, mai ales dacă este bine pregătită înainte de a fi pusă la cuptor. Iată cum trebuie să alegi pulpa de miel, cum să faci baițul potrivit, ce condimente să alegi și cât timp trebuie să o lași în cuptor să fie bine gătită și rumenă.

Cum cumperi pulpa de miel fragedă și bună

Trebuie să știi că pulpele din față sunt de obicei mai grase și pot fi folosite atât pentru friptură la tavă, dar și pentru tocănițe. Pulpele din spate tăiate cu tot cu carnea de pe coapse sunt folosite în special pentru friptura la tavă.

Carnea fragedă și bună de miel trebuie să fie rozalie și să aibă puțină grăsime albă și curată, ca să iasă friptura mai suculentă. Verifică și eticheta să fie în garanție și să provină de la un crescător autorizat. Carnea care are margini galbene și uscate nu este tranșată de curând și nici prea suculentă.  

Înainte de a o pune în tavă, trebuie opărită în lapte și lăsată în laptele fierbinte până se răcește. Așa elimini mirosul specific de oaie, care nu este pe placul tuturor. În lapte poți adăuga frunze de dafin și crenguțe de rozmarin, să fie mai aromat.

Cum să pregăești marinata pentru pulpa de miel

Friptura de miel este mai bună dacă folosești câteva condimente speciale, nu doar sare și piper sau usturoi. Încearcă să adaugi rozmarin, suc de lămâie sau portocale, dafin și chiar un strop de scorțișoară.

Pulpa de miel trebuie neapărat să stea la marinat cel puțin de cu seara, înainte de a fi gătită. Sâmbătă seara, este bine să pregătești marinata și să lași carnea la rece, să se frăgezească și să capete arome delicioase.

Marinata pentru miel se face cu vin, puțin cognac, lămâie, ulei, rozmarin, usturoi și piper. Carnea se crestează pe alocuri și poate fi împănată cu usturoi și unt sau cu bucățele de slănină subțiri și condimentate cu sare și praf de usturoi.

Cât timp se coace friptura de miel la tavă

Pulpa de miel să gătește la 200 sau 220 de grade, timp de 30 de minute, dacă vrei să fie mai suculentă, sau 45 de minute, dacă vrei să fie bine făcută și să fie pielea crocantă.

După ce se coace carnea, las-o să stea acoperită în cuptor încă 15 minute înainte de a o servi. Astfel, friptura de miel absoarbe o parte din sosul din tavă cu toate aromele pe care le-ai adăugat.

Sosul care rămâne în tavă poate fi îmbunătățit cu unt și smântână și apoi turnat peste friptură în momentul în care o porționezi și o servești în farfurii.

Pulpa de miel se servește întotdeauna cu o garnitură din cartofi, ardei și roșii sau din orez cu legume.