Produsele light au cucerit piața românească și multe femei le cumpără deoarece sunt mai sănătoase, conțin mai puțin zahăr, grăsimi și colesterol. Iată cum trebuie să fie produsele light pentru a fi sigure pentru sănătate.

Procentele admise de calorii și grăsimi

Comform reglementărilor, alimentele light trebuie să aibă cu 50% mai puține grăsimi decât cele originale, iar băuturile light trebuie să aibă cu 33% mai puține calorii decât cele originale.

Cu toate acestea, procentele de mai sus pot varia în funcție de produse și producători. Trebuie să citești cu atenție eticheta să vezi câte calorii au în realitate produsele light.

Ce poate ascunde termenul light

Orice produs light are gustul și textura schimbate. Dar consumatorii sunt sensibili la gust. Dacă producătorii de iaurt light elimină aproape toată grăsimea din iaurt, să fie cât mai dietetic, acesta pierde din gustul natural, devine mai apos și mai puțin apetisant. Este un produs light, dar unii producători adaugă amidon, făină și diverse arome pentru a face produsul la fel de bun la gust ca un iaurt natural. În acest caz, însă, conținutul de calorii nu scade, iar varianta light poate fi la fel de calorică precum produsul original.

De asemenea, sucurile light trebuie să aibă mai puțin zahăr sau chiar deloc. Într-adevăr, nu conțin zahăr, în schimb folosesc îndulcitori artificiali. Aspartamul pare să fie cel mai sigur, dar mai sunt și alți îndulcitori artificiali folosiți în mod industrial care sunt în realitate toxici pentru organism. Zaharina este controversată, la fel și acesulfamul de potasiu.

Produsele light, cât mai puține cu putință

Multe persoane cred că produsele light le ajută să slăbească. Țin diete strice și se păcălesc consumând mai mult iaurt sau brânză dietetică sau light, considerând că nu se îngrașă. Dar dacă acestea sunt ”îmbunătățite” cu amidon și tot felul de îndulcitori artificiali, este posibil să nu scadă deloc în greutate, ci din contră să acumuleze câteva kilograme.

Eticheta light nu te asigură că vei slăbi peste noapte! Consumă produsele light moderat și ai grijă să cumperi produse light de calitate, certificate și cu o etichetă cât mai curată. Evită pâinea și alimentele cu multe grăsimi și eforturile tale de a slăbi vor fi răsplătite.