Poate este nevoie să schimbăm lucruri în felul în care ne îngrijim sănătatea, să avem mai multă grijă de relațiile noastre apropiate sau de felul în care ne cheltuim banii. Pentru buna finalizare a acestui proces, este important să știm, să înțelegem și să acceptăm că recăderea este un aspect firesc. Ea face parte din procesul de vindecare sau transformare.

Citește și: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur. Opinia psihologului

Procesul de vindecare și recăderea

Psihologul Laura-Maria Cojocaru afirmă că nu înseamnă că este obligatoriu ca toți cei care sunt într-un proces de vindecare să aibă recăderi. Însă, dacă se întâmplă, este important să știm că procesul de vindecare sau schimbare poate fi reluat.

“Recăderea poate fi de durată mai lungă (reluarea obiceiului negativ pentru câteva săptămâni, luni sau chiar ani de zile), sau de scurtă durată (o zi, un weekend). Riscurile de a nu lua în calcul posibilitatea recăderii sunt: instalarea unor blocaje mentale, emoționale și/sau atitudinale, întârzierea vindecării/schimbării, amânarea acesteia sau chiar renunțarea la procesul necesar atingerii obiectivului propus”.

Citește și: Cum ne păstram sănătatea mintală în timpul pandemiei? Sfatul psihologului

Semnele recăderii

”Printre semnele recăderii, putem identifica: recăderea psiho-emoțională – apariția gândurilor, a stărilor sufletești și emoțiilor care fac persoana vulnerabilă la a repeta vechiul comportament sau vechea cale, de a recrea vechiul context, vechile relații etc. Poate apărea teama că nu poate duce procesul schimbării până la capăt. Poate avea o stare de neîncredere în schimbare sau în propriile forțe. Își poate pierde, temporar, răbdarea. Poate ajunge să fie delăsător și nu face constant pași către obiectivul propus. Poate apărea recăderea atitudinală – comportamentul propriu-zis”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Terapia prin muzică poate face minuni. Află care sunt beneficiile terapiei prin muzică

Metode de a face față recăderii psihice

Iată câteva metode de a face față recăderii psihice. Cu ajutorul lor, vei micșora din ce în ce mai mult riscul apariției acesteia:

  1. Acceptă că te afli într-o fază de recădere și decide de a continua procesul de recuperare în ciuda acesteia;
  2. Menține legătura, pe toată durata procesului de vindecare/transformare, cu specialistul care te îndrumă;
  3. Menține legătura cu o persoană apropiată pentru a vorbi cu ea atunci când simți nevoia de a repeta ceea ce este nepotrivit;
  4. Fă-ți o listă cu ocupații plăcute, relaxante (un sport, un hobby etc.) și practică-le. Astfel, îți vei ține mintea ocupată și să-ți distragă atenția de la tentație și aplică-le.
  5. Rămâi cu atenția doar la ziua parcursă, evitând astfel presiunea mentală a duratei procesului.

Sursa foto: 123rf.com