Cum bandajezi tulpinile rupte

Dacă ai mici copăcei ornamentali la ghiveci, precum trandafirul japonez sau camelia, și se rupe din greșeală o tulpină, există o soluție să o vindeci. Se presară praf de scorțișoară, se pune un creion din lemn sau o scobitoare drept atelă și se bandajează cu un plasture special pentru piele. Scorțișoara combate bacteriile și ajută la cicatrizarea țesutului rupt.

Problemele plantelor: frunzele sunt maronii

Fie nu au suficientă apă, situație care se poate remedia foarte simplu, udând treptat și moderat planta, fie sunt atacate de dăunători. Dacă ai observat insecte pe spatele frunzelor, fă un macerat din tutun și stropește regulat frunzele, timp de 2 săptămâni.

Cum ții pisica departe de florile din ghivece

Presară zaț la suprafața ghivecelor, dacă sunt plante acidofile, sau coajă rasă de portocale. Pisicile nu suportă mirosul celor două substanțe și se vor dezvăța să îți mai atace florile.

Cum ții insectele departe

Diluează câteva picături de detergent lichid de vase în apă caldă, pune soluția într-un recipient cu pulverizator și stropește plantele de la distanță. Mirosul de detergent va ține departe musculițele și puricii care atacă de obicei frunzele.

Ce apă este mai bună pentru florile din ghivece

Apa reprezintă una dintre problemele plantelor cele mai controversate. Unii recomandă doar apa minerală plată, alții doar apa de la robinet. În realitate, apa de la chiuvetă este cea mai bună, chiar dacă are clor. Trebuie doar lăsată 24 de ore într-o sticlă fără dop să se evapore substanțele dezinfectante.

Cum să faci frunzele să strălucească de sănătate

Oricât ar fi de bine îngrijite, și plantele se acoperă de praf și își pierd strălucirea. Curăță frunzele cu o dischetă moale de vată îmbibată în bere și vor fi lucioase și frumoase. Bineînțeles, soluția este recomandată pentru ficuși, trandafiri, camelii, bromelii și alte plante la ghiveci cu frunze tari și lucioase. Florile care au frunze acoperite de perișori nu se spală, se curăță cu o pensulă foarte moale.

Problemele plantelor: au sau nu nevoie de fertilizatori?

În general, pământul din ghivece își pierde elementele nutritive după 6 luni. Fie cureți stratul superior și adaugi pământ proaspăt, fie adaugi fertilizatori, în funcție de fiecare plantă în parte. În general, cojile de ouă, uscate și bine mărunțite, zațul de cafea, pliculețele cu ceai sau cojile de mere și cartofi sunt fertilizatori foarte buni pentru plante.

Ești pasionat de grădinărit? Vezi și: Plumeria – plantare și îngrijire. Cum să reziste mai mult în grădină sau pe balcon 

sursa foto: Shutterstock