În forma pură, clorul este un gaz otrăvitor, dar poți folosi clorul în bucătărie cu anumite precauții. Marele lui atu este acela că distruge o largă varietate de microbi, viruși și bacterii.

Este un dezinfectant puternic folosit și pentru a purifica apa pe care o bem, dar și pentru albirea sau dezinfectarea a numeroase obiecte de uz casnic, alimente, cosmetice sau produse medicinale.

Clorul și efectele lui nocive

Am auzit adesea vorbindu-se despre clor că este toxic și că nu trebuie să mai folosim detergenți pe bază de înălbitori. Se știe deja că soluțiile pe bază de clor distrug mediul înconjurător, atacă flora, apele și fauna, dar distruge și moleculele de ozon din atmosferă.

Dacă îl folosești la curățenie în casă, fără protecția de rigoare, fără mănuși și o mască pe față, îți irită nasul, ochii și tenul și poate provoca reacții alergice severe.

Pe de altă parte, folosit intensiv clorul atacă tocmai obiectele pe care vrei să le faci impecabil de curate și strălucitoare. Spre exemplu, clorul atacă suprafețele cromate, faianța și chiar țevile de scurgere a apei.

Clorul în bucătărie: există și avantaje!

Oricât de blamat ar fi clorul, el are și părțile lui bune, dacă este folosit responsabil. Este un dezinfectant puternic și își păstrează proprietățile chiar dacă este diluat cu apă.

Nu folosi niciodată clorul în bucătărie la fel de concentrat ca atunci când îl cumperi din comerț. La o parte clor, adaugă trei părți de apă și spală cu el pe jos prin bucătărie, spală frigiderul, congelatorul, rafturile pentru alimente și toate suprafețele care trebuie dezinfectate.

Nici o altă soluție nu este la fel de eficientă precum clorul. Dar ai grijă să deschizi larg fereastra când îl folosești, să porți mănuși de protecție și, eventual, o mască de tifon pe nas. Dacă este diluat corespunzător, clorul este mult mai puțin toxic decât detergenții care degresează și curăță petele dificile. În plus, te scapă de mucegai și previne reapariția lui.

sursa foto: 123rf.com