Tonetele sau localurile cu preparate fast food sunt mereu la îndemână în orașele mari, unde ritmul de viață este alert. Salvezi timp, mănânci repede și sățios, la un preț destul de modest și ai un sentiment de satisfacție datorită gustului lor bun.

Preparatele fast food conțin tot felul de condimente și arome pe care nu le folosim acasă, la mâncărurile noastre tradiționale. Până și cartofii prăjiți sunt mult mai buni la restaurant decât acasă, oricum i-am face. Dar aceste condimente sunt combinate cu arome sintetice care sporesc mirosul și gustul, însă pot avea consecințe dramatice asupra sănătății.

Ce ascund preparatele fast food

Mâncărurile rapide și gustoase au multe neajunsuri și sunt considerate în continuare un pericol pentru sănătate și siluetă, chiar dacă au mai fost luate unele măsuri pentru eliminarea unor aditivi periculoși.

Spre exemplu, multe localuri s-au conformat și au renunțat la glutamatul de sodiu, apoi au redus cantitatea de sare din sosuri. Unele oferă hamburgeri asortați cu salate, pentru a menține apetitul copiilor pentru legume. Cu toate acestea, preparatele fast food mai au multe păcate de ascuns.

Mirosul apetisant este doar o păcăleală

Unul dintre cele mai bune trucuri de marketing este mirosul lor apetisant. Mulți oameni adoră mirosul de cartofi prăjiți sau de hamburgeri, iar aceste alimente sunt impregnate special cu arome false care să te atragă. Uleiul în care sunt prăjite legumele sau carnea trebuie să se simtă de la poștă ca să fie rentabilă afacerea.

Cartofii prăjiți au vreo… 20 de ingrediente

Niciodată cartofii pe care îi prăjești acasă nu vor fi la fel de buni ca la fast food. Pentru că în localurile din oraș, cartofii sunt condimentați cu tot felul de arome sintetice să devină apetisanți. Și noi nu ne mai săturăm de ei!

Mai multe calorii decât acum 30 de ani

Câteva studii pertinente, realizate în SUA, au comparat rețetel de azi și pe cele de acum 30 de ani și au demonstrat că burgerii, cartofii prăjiți sau pizza sunt mult mai bogate în calorii.

Un burger sau felie de o pizza au adunat în plus aproximativ 70 de calorii, iar o porție de cartofi prăjiți chiar… 190 de calorii. Iar acest adaos se datorează grăsimilor și ingredientelor secrete care trebuie să le facă mai gustoase.

Marii jucători pe piața fast food au observat că oamenii preferă să fie totul mai gras, mai prăjit, mai sărat sau mai dulce, ca să revină cu poftă după o nouă porție.

Mai mult zahăr decât cantitatea zilnică admisă

Aproape toate băuturile dulci sunt mult mai dulci decât ar trebui. Un milkshake are de 2,3 ori mai mult zahăr decât porția zilnică normală. Când mănânci ceva sărat și picant, simți nevoia și de un desert foarte dulce. Iar frappe-urile sau milkshake-ul conțin de două sau trei ori cantitatea de zahăr admisă pentru o zi. Aceste bauturi sunt foarte populare pe timp de vară, când simțim nevoia să bem ceva rece, dar dulce, în loc să alegem doar apa care ne hidrateaza in mod corect.

Un adult este indicat să consume cel mult 25 – 30 gr de zahăr pe zi, adică aproximativ 7 lingurițe. Dar un singur frappe poate avea 4 lingurite de zahar, iar un pahar de cola, 3 lingurite de zahar.