Preparatele de Paște cu organe și carne de miel sau de oaie sunt greu de digerat, chiar și de către câini, cu atât mai mult dacă animalul tău de companie nu este obișnuit cu mâncărurile grase și condimentate.

Poate că îi plac și cerșește cu ochii mari o bucățică de friptură sau de drob, dar este mai bine să nu îi dea de gust. Friptura este grasă, sărată și plină de colagen care poate declanșa diareea. Drobul conține mult ficat și ouă, foarte greu de digerat și nu este exclus ca animalul tău să aibă dureri de stomac sau să facă o criză de fiere.

Carnea de miel procesată sau preparată în casă?

Stăpânii de câini știu că multe produse alimentare pentru câini, precum conservele de carne sau hrana uscată, conțin carne de miel. În realitate, este vorba mai mult de resturile care rămân la abator după sacrificarea mieilor, oase și zgârciuri, ficat sau organe care sunt foarte bine fierte și amestecate cu cereale și alte alimente.

Procentul de carne de miel din hrana procesată este foarte scăzut și nu dăunează câinilor. Iar modul în care este pregătită nici nu se compară cu fripturile grase pe care le servim noi de Paște.

Dacă vrei să îi oferi și câinelui tău un meniu special de Paște, atunci păstrează câteva bucățele de carne de miel și pregătește-le la cuptor fără sare și condimente, doar cu apă și puțin orez. Taie-le mărunt și amestecă-le apoi cu hrana lui preferată.

Cât de indicate sunt oasele crude?

Veterinarii recomandă să ne ferim să le dăm câinilor oase crude, care se pot sparge în așchii mărunte și pot perfora intestinele.

În afară de pericolul accidentelor, oasele și carnea crudă de miel pot conține paraziți periculoși precum Salmonella, Listeria, Giardia, stafilococi sau tenii. Dacă nu sunt bine fierte, îți îmbolnăvești animalul, iar simptomele apar mai târziu, când nici nu te aștepți. Iar de la animalul tău bolnav te poți îmbolnăvi foarte grav și tu sau copiii.

Preparatele de Paște: ouăle fierte, prăjiturile, tortul

Un câine de talie medie, sănătos, poate consuma două ouă pe săptămână. Nu te hazarda să îi oferi în ziua de Paște prea multe ouă. Ai grijă să îi dai o cantitate mică, în combinație cu alimentele sănătoase pe care le mănâncă de obicei.

Ciocolata, prăjiturile de orice fel sau tortul sunt și ele pe lista neagră pentru câini. Le dau o stare de agitație greu de suportat, provoacă diaree, toxiinfecții și chiar boli mai grave de stomac, pancreas sau ficat.

sursa foto: 123rf.com