Am adunat câteva sfaturi inedite despre prepararea roșiilor, fie că le folosești la salate, la sosuri sau supe sau le conservi pentru iarnă. Citește-le cu atenție și folosește-le în bucătărie să lucrezi cu spor!

Trucuri simple pentru pregătirea roșiilor

Roșiile inimă de bou, roșiile cărnoase și roșiile mari rotunde sunt cele mai gustoase soiuri din rândul roșiilor de talie mare. Cele mai gustoase roșii dintre soiurile de mici dimensiuni sunt roșiile cherry rotunde.

Congelează roșiile mari timp de 5 ore, în pungi de plastic pentru alimente. Când vrei să le decojești, le scoți din congelator, le bagi într-un bol cu apă călduță și tai fâșii de coajă cu cuțitul. Coaja se desprinde imediat și roșiile sunt numai bune de pus în ciorbe sau ghiveciuri de legume.

Dacă vrei să păstrezi mai mult timp roșiile la frigider, învelește-le pe fiecare în șervețele subțiri de hârtie și pune-le în lădița pentru legume. Chiar dacă sunt bine coapte, roșiile vor rezista mai mult cu 3 – 5 zile, decât dacă nu le ții la frigider.

Roșiile mai puțin coapte se țin la temperatura camerei, într-un loc ferit de soare și umezeală, într-un coșuleț perforat, cu codițele în jos. Astfel, roșiile continuă să se coacă și pulpa lor devine mai dulce.

Prepararea roșiilor. Trucuri utile în bucătărie

Dacă ai cumpărat câteva roșii mai puțin coapte și nu sunt pe gustul tău, atunci taie-le pe jumătate, scobește miezul și umple jumătățile de roșii cu salată de ton sau cu salată de vinete.

Jumătățile de roșii se pot umple și cu simple compoziții din brânză, carne tocată sau legume tocate. Pentru a le coace mai bine în cuptor, pune-le în forme de silicon pentru brioșe.

Nu folosi niciodată oale sau tăvi din aluminiu sau forme din staniol pentru a găti roșiile. Aluminiul reacționează cu sucul acid al roșiilor, iar legumele își schimbă gustul.

Dacă vrei să faci o salată, dar roșiile ți se par puțin coapte și cam acide, atunci taie-le felii și presară foarte puțin zahăr, apoi sare și amestecă-le cu celelalte legume.

Dacă folosești roșii mai crude și acide în sosuri, în loc să adaugi zahăr, adaugă morcov dulce dat pe răzătoare și ceapă dulce și călește-le împreună.

În loc să folosești roșii mai tari și puțin coapte din supermarket, mai bine folosești roșii conservate în suc propriu. Conservele de roșii sunt mult mai gustoase și dau savoare preparatelor tale, în comparație cu roșiile tari și aproape fără gust pe care le găsim în timpul anului prin magazine.

Condimentele care se combină cel mai bine cu roșiile sunt: busuiocul, oregano, piperul, usturoiul, ceapa verde, pătrunjel, susan și arpagicul.

Ține minte că sucul acid al roșiilor împiedică celelalte legume să se fiarbă sau să se coacă bine, astfel că roșiile sau sucul de roșii se adaugă întotdeauna după ce au fiert carnea și celelalte legume.

În rețetele cu fasole, năut, mazăre sau alte boabe uscate, roșiile se adaugă la final, pentru că ele întârzie timpul de fierbere pentru boabe cu cel puțin 20 de minute.  

Citește și cum să recunoști în piață roșiile gustoase, crescute în grădină!