Întrebat despre acest subiect, premierul a spus nu s-ar mai justifica această măsură, mai ales că mulți dintre bugetari lucrează în linia întâi a bătăliei cu acest coronavirus.

„Nu mai e în actualitate. Cei din institututii publice sunt implicați în prima linie. De exemplu, la Ministerul Sănătății nu poți să te lipsești de nimeni, la Ministerul Apărării mai avem nevoie.

La Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la șomajul tehnic si celelalte forme de sprijin pentru profesioniști și alte categorii de angajați.

O mare parte din sectorul public este foarte puternic turată. Ne apropiem de finalul stării de urgență și nu mai e contextul actual. Am gândit, am analizat, până la urmă nu mai e de actualitate”, a spus Orban, conform Ziare.com.

Jurnaliștii au insistat pe subiect, întrebând dacă este o decizie definitivă, iar premierul a punctat: „Nu mai este de actualitate. Vom vedea”.

Despre șomajul tehnic din mediul privat, premierul a informat că există resursele necesare pentru acesta.

„Pentru prima perioadă avem resursele, sunt prevăzute în budget. Unele vor fi decontate de UE, avem resurse și pregătim măsurile de relansare economică care vor trebuie să țină cont de planurile de relansare. În funcție de cum afectează diferite activități economice, pregătim măsurile de susținere”, a spus Ludovic Orban.

La începutul lunii aprilie, Ludovic Orban anunța că se va reduce activitatea în sectorul bugetar, pentru că toți românii trebuie să preia din greutatea crizei provocate de epidemia de coronavirus. Astfel, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale urmau să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază, însă această măsură nu se aplică personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor sau personalului din ministerul muncii.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a transmis atunci că el nu susține o astfel de măsură.

Vezi și Pandemia de coronavirus lovește în bugetari. Anunțul făcut de Ludovic Orban

Citește și: