Câinii de talie mică, precum pekinezul, chihuahua, yorkshire terrier sau bichonul maltez, dar şi rase mai mari precum dobermanul, sunt sensibili la frig. Puii sub şase luni, câinii cu blana scurtă, cei care au diabet şi probleme cu rinichii suferă în zilele friguroase. În general, orice câine ţinut în casă are nevoie de protecţie pe timpul iernii. O hăinuţă călduroasă, din lână sau din material impermeabil, este absolut necesară pentru aceşti câini. Nu uita nici de lăbuţele lor, pentru că apa rece ca gheaţa şi sarea care se aruncă pe trotuare iarna le provoacă răni. Au nevoie de ghetuţe speciale sau de creme care să îi protejeze de îngheţ.

Ia măsuri când vine frigul

– pregăteşte-i un culcuş călduros pentru nopţile reci;

– caută în magazinele de specialitate hăinuţe pe măsura lui şi fii atentă să îi acopere bine burtica şi spatele, până la coadă;

– tunde scurt blăniţa dintre gheare să nu se formeze gheaţă când îl iei la plimbare pe zăpadă;

– unge lăbuţele cu creme speciale pe care le găseşti în magazinele pentru animale, să nu îngheţe;

– spală-i lăbuţele cu apă călduță când vă întoarceţi de la plimbare; dacă foloseşti apă prea caldă, o să-l doară;

– ţine-l aproape de tine când vă plimbaţi, deoarece îţi poate pierde urma dacă este ger afară şi zăpadă;

– cumpără-i şepcuţă sau căciuliţă, dacă este mai friguros şi suportă să poarte ceva pe cap.

Sfatul medicului veterinar 

”Câinele care stă în casă este obişnuit cu o temperatură constantă şi are nevoie de anumite îngrijiri în perioada rece. Dă-i mâncare consistentă din punct de vedere energetic şi chiar suplimente de vitamine. Când îl scoţi afară, trecerea la o temperatură joasă trebuie făcută treptat. Stai câteva minute cu el în cameră cu geamul deschis sau pe holul blocului. Nu îl lăsa să alerge până nu se obişnuieşte cu frigul de afară, pentru că aerul foarte rece îi poate provoca dureri de gât. Îmbrăcămintea lui trebuie să fie impermeabilă şi să îi protejeze plămânii şi rinichii”,  te sfătuiește medicul veterinar Ana Scorţar.

credit foto: 123rf.com