Este timpul să muţi colţul verde din balcon în casă şi să îţi pregăteşti florile pentru vremea rece. Apără-le de frig şi de umezeală, dar ai grijă să le găseşti un loc luminos, dacă vrei să fie viguroase peste iarnă.
Muşcatele, leandrul sau floarea de ceară (hoya) rezistă în balcon, dacă este închis, până când temperaturile scad la aproape 5 grade Celsius, dar restul plantelor la ghiveci trebuie mutate în apartament. Fă-le loc pe lângă ferestrele din sufragerie sau din dormitor, să aibă suficientă lumină. Dar ai grijă să nu le amplasezi deasupra caloriferelor fierbinţi, deoarece căldura uscată le va ofili. Cactuşii sunt singurii care ar putea rezista lângă calorifer, fără să îi uzi decât o dată pe săptămână.
Bucătăria nu este recomandată pentru plantele de apartament din cauza aburilor.
Florile delicate vor lumină şi căldură
Ficusul, yuca şi philodendronul au nevoie de multă lumină şi de temperaturi în jur de 20 de grade Celsius. Pot sta la jumătate de metru de calorifere, dar lasă un vas de ceramică plin cu apă pe calorifer, să aibă suficientă umezeală.
Plante care nu suportă soarele
Violetele africane, cyclamele şi cactusul de Crăciun (sau ”nu mă deranja”) nu suportă lumina directă a soarelui, deşi le place foarte mult să stea la fereastră. Ţine-le într-o cameră orientată spre vest sau spre nord şi lasă pământul să se usuce între două udări. Nici trandafirul chinezesc nu are nevoie de soare, doar de lumină şi căldură în jur de 15 – 20 de grade Celsius.
Cine suportă umbra cel mai bine
Dracaena, begonia, azaleea sau fuchsia (cerceluşul) nu trebuie să stea neapărat la fereastră, deoarece ele tolerează şi locurile mai puţin luminate. Le poţi pune pe etajere sau măsuţe decorative în mijlocul camerei. Le poţi găzdui şi pe un hol mai răcoros, dacă există o fereastră prin care pot primi lumină naturală.
Ţine minte:
- curăţă frunzele şi florile uscate, dar nu tăia tulpinile viguroase;
- scapă de insecte, dacă au apărut în ghivece, înainte de a le aduce în casă;
- udă plantele cel mult de două ori pe săptămână, în anotimpul rece;
- păstrează apa de la robinet într-un vas neacoperit, timp de o zi, înainte să uzi florile;
- nu schimba pământul sau ghiveciul toamna, aşteaptă până în martie;
- renunţă la îngrăşământ, până la primăvară;
- aeriseşte zilnic spaţiul în care ţii plantele la ghiveci, dar nu dimineaţa devreme, când aerul este foarte rece.
credit foto: 123rf.com