Este recomandat să speli caloriferele la fiecare sfârșit de vară, deși în cazul celor masive și grele din fontă acest lucru este mai greu de realizat. Din cauza țevilor corodate și ruginite din sistemul urban, și în caloriferul tău ajunge rugina și noroiul. Pentru că instalațiile din bloc sunt goale, este momentul oportun să demontezi caloriferele și să le transporți în baie, unde le poți spăla în cadă. Folosește o pompă de apă cu presiune sau furtunul de la duș, pe care îl deschizi la debitul maxim. Ar fi bine să pui în cadă o folie cauciucată pentru a proteja smalțul alb, pentru că muchiile ascuțite ale caloriferelor îl vor zgâria. Când speli caloriferele, trebuie să le întorci cu partea inferioară în sus, pentru a curăța mai bine depunerile de mizerie.

Curăță rugina și vopsește caloriferele vechi

Lasă caloriferele să se usuce, după ce le-ai spălat foarte bine pe interior și caută urmele de rugină de la exterior. Dacă petele de rugină sunt mici, este suficient să aplici o soluție împotriva ruginii din comerț, cu ajutorul unei pensule, și să o lași să acționeze câteva minute. Apoi, trebuie să speli caloriferul de praf cu apă caldă și detergent, utilizând o perie curbată care te ajută să cureți fiecare element. Dacă rugina este extinsă la exterior, este recomandat să fie curățată mai întâi cu o perie de sârmă și apoi aplicate soluțiile speciale împotriva ruginii. În cazul în care trebuie să îndepărtezi vopseaua veche, este bine să folosești decapant sau șmirghel pentru zonele în care vopseaua se curăță mai greu. Ai grijă să folosești toate substanțele toxice într-o cameră bine aerisită sau în balcon, să nu inhalezi vaporii periculoși. Aplică decapantul în strat gros și pe suprafețe mici, ca să îl poți îndepărta mai ușor înainte să se usuce. Diluantul pentru vopsea și bureții din sârmă sunt, de asemenea, de ajutor pentru zonele greu de curățat. După ce ai curățat straturile vechi de vopsea și toate petele de rugină, este timpul să vopsești din nou caloriferele în nuanța dorită, în funcție de ambientul casei tale.

Cum le aerisești corect!

Montează caloriferele spălate și curățate la locul lor și folosește racorduri noi. Ai grijă ca în ziua în care se verifică instalația să nu curgă apă pe nicăieri și învață să le aerisești. Aerisirea este necesară pentru a permite apei fierbinți să circule prin calorifer și să se încălzească pe toată suprafața lui.

  • Când apa ajunge în instalații, închide robinetele de tur și de retur.
  • Deschide ușor robinetul de aerisire și pune un lighean sub calorifer, deoarece va curge apă.
  • Deschide apoi robinetul de retur până când nu mai iese aer, ci doar apă.
  • Închide robinetul de aerisire și deschide complet robinetele de tur și retur.

sursa foto: 123rf.com