Prăjitura negresă se poate servi cu un ceai negru, cu o cafea, la o petrecere de copii, dar și la o petrecere de adulțil Ea se potrivește oricând, cu orice eveniment, mai ales dacă știi că obții acel gust savuros de ciocolată și glazura de nota 10. Poate fi delicioasă iarna, la gura sobei, dar și vara, cu o cupă mare de înghețată de vanilie.  

O prăjitură cu origini în Boston

Povestea spune că prima negresă ar fi fost făcută de o gospodină din Boston care a adăugat multă cacao în blatul unei prăjituri, dar a uitat să pună praful de copt. Prăjitura ei a ieșit foarte gustoasă, cu o aromă intensă de cacao, dar nu a crescut fără praful de copt. Cu toate acestea, femeia a tăiat prăjitura în pătrățele egale, a mai pus puțin sos de ciocolată pe deasupra și le-a servit copiilor. Desertul a avut un succes nemaipomenit și femeia a continuat să facă prăjitura brownie care devenise preferata copiilor.

Nu se știe dacă este sau nu adevărată povestea, cert este că primele rețete de negrese au apărut în două mari reviste culinare din anii 1896 și 1897, una dintre ele fiind din Boston.

Nu a durat prea mult ca negresa să cucerească mii de adepți și să devină una dintre cele mai populare prăjituri din America. Până în zilele noastre s-au adunat zeci de rețete de negrese, cu glazură, cu gem, cu nuci, cu fulgi de ciocolată sau cu bezea, negrese de post sau negrese fudge care sunt crocante la exterior și moi la interior, negrese cu fructe confiate sau negrese cu portocale, negrese cu unt de arahide sau negrese cu cremă caramel.

Cele mai bune trucuri pentru prăjitura negresă

Toate ingredientele folosite la prăjitură trebuie să fie la temperatura camerei, mai ales untul și ouăle. Dacă ai uitat să le scoți din timp din frigider, pune ingredientele în boluri cu apă caldă și așteaptă 15 minute (inclusiv untul împachetat bine, să nu ia contact cu apa)

Alege unt de bună calitate, de 80% grăsime și cacao cu gust intens, cu un procent ridicat de grăsime.

Blatul de negresă iese cu adevărat bun dacă se folosește untul moale și amestecat cu o lingură de lemn, și nu topit la microunde, din care se separă zerul de grăsime.

Folosește ciocolată de bună calitate, cu un procent de unt de cacao de cel puțin 20% sau ciocolată amăruie pentru un gust mai intens. Ciocolata de slabă calitate va face blatul să fie mai uscat și mai puțin aromat.

Atenție la capacitatea tăvii. Dacă dimensiunea tăvii este menționată în rețetă, respectă dimensiunea indicată. Într-o tavă prea mare, blatul va fi mai subțire și se va usca prea mult.

Preîncălzește cuptorul înainte de a introduce prăjitura negresă la copt, așa cum faci la orice fel de prăjitură pe bază de blat pufos. Nu deschide ușa cuptorului decât spre final pentru a testa dacă blatul este bine copt.

Diferența dintre negresa clasică și negresa fudge (cu blat crocant la exterior și moale și ușor cremos la interior) constă în ingredientele folosite, nu în timpul de coacere. Dacă pregătești un blat clasic de negresă și îl scoți mai repede din cuptor nu înseamnă că vei obține o negresă fudge.

Lasă negresa să se răcească complet înainte de a o tăia și servi. După ce se răcește, o poți garnisi cu o glazură de ciocolată și frișcă sau o poți servi cu gem de cireșe, cu gem de portocale sau cu înghețată de vanilie.

Cum să faci o negresă fudge! Care este diferența față de negresa clasică

Mulți iubitori ai acestei prăjituri preferă varianta fudge, adică crocantă la exterior, cu o glazură crocantă de ciocolată și moale și gumată la interior, de ți se topește în gură de bună ce este!

Iată cum poți pregăti o negresă fudge și care este diferența dintre această variantă și cea clasică.

În primul rând, pentru negresa fudge ai nevoie de ciocolată topită. Ciocolata trebuie să fie de bună calitate, cu un procent ridicat de unt de cacao. Ciocolata se topește la bain-marie sau la microunde și se amestecă în continuu să se răcească ușor și să devină o cremă plină, mai groasă puțin decât smântâna. Apoi se toarnă peste compoziția de ouă, făină și unt.

La negresa clasică nu ai nevoie neapărat de ciocolată, este suficient să pui cacao.

În al doilea rând, o altă diferență dintre cele două tipuri de negresă constă în modul de amestecare al ingredientelor. Pentru negresa fudge, se amestecă bine untul cu zahărul cu o lingură de lemn până se obține o cremă, apoi se adaugă ouăle și apoi ciocolata topită și făina.

La negresa clasică, se bat albușurile spumă, apoi se adaugă gălbenușurile, untul, zahărul, cacaoa și făina.

Prăjitura negresă – rețeta clasică

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 1 cană zahăr
  • 2 căni făină
  • 1/2 cană ulei
  • 1 cană lapte
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri gem
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu nestins

1 cana ~250 gr.

Mod de preparare:

Toate ingredientele se pun într-un bol şi se amestecă cu o lingură de lemn sau cu un tel. Se pot adauga bucatele de nuci sau de alune caramelizate.

Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă în care am pus hârtie de copt şi se lasă la cuptor aproximativ 35 minute la foc mediu (180grade) (se face testul scobitorii şi când iese scobitoarea uscată înseamnă că prăjitura este gata)

Negresa cu blat fudge

Ingrediente:

  • 170 gr ciocolata neagra
  • 120 gr unt
  • 3 oua
  • 1,5 cani zahar
  • 2 linguri cacao
  • 125 gr faina
  • Un praf de sare
  • un vârf de cuțit de praf de copt

Mod de preparare

Untul se mixează cu zahărul folosind o lingură de lemn până când devine o cremă fină.

Ciocolata se topește la microunde apoi se amestecă ușor până când se răcește suficient să fie călduță și ușor de încorporat în blat.

Se separă gălbenușurile care se amestecă în compoziția de unt și zahăr, apoi se adaugă ciocolata. Se amestecă totul cu o lingură de lemn, cu mișcări largi, să rămână crema aerată. Se adaugă și albușurile bătute spumă.  

Se adaugă cacaoa, apoi făina și un praf de sare. Se amestecă ușor cu mișcări largi folosind tot lingura de lemn. Nu se recomandă mixerul care lucrează la o viteză prea mare și scoate aerul din compoziție.

Se mai pot adăuga bucățele de nuci sau fructe confiate tăiate foarte mărunt.

Se toarnă blatul în tavă și se coace 35 – 40 de minute în cuptorul preîncălzit, setat la 180 de grade Celsius.

Negresa este una dintre prăjiturile care continuă să se mai coacă după ce ai stins cuptorul. Ea se lasă în cuptor încă 10 minute și apoi se scoate și se lasă să se răcească complet. Se poate decora cu glazură sau cu gem.