Numeroase magazine on-line de plante și flori vând bulbii de toamnă pe tot parcusul iernii, ba chiar și la începutul primăverii, dacă rămân cu stocuri mari.
În lunile ianuarie sau februarie poți cumpărat la preț redus bulbii de toamnă precum bulbii de ghiocei, zambile, muscarii, narcise, crocuși sau lalele.
În aceste condiții, mulți pasionați de flori se întreabă dacă merită să mai cumpere bulbii iarna și să îi planteze primăvara. Ei bine, da, se poate, ba chiar este indicat. Și iată de ce!
Bulbii stau cel mai bine în pământ
Mulți dintre noi ratăm perioada de plantare a bulbilor de toamnă. Fie că plouă foarte mult în septembrie și octombrie, fie că vine înghețul foarte repede în anumite zone, uneori rămânem cu bulbi neplantați peste iarnă. Alții găsim oferte bune și cumpărăm bulbi de toamnă abia în februarie sau martie. Cât de bine este să îi mai plantăm primăvara? Oricum altă soluție nu avem!
Așadar, dacă mai ai niște bulbi de lalele, ghiocei sau narcise, așteaptă să se dezghețe pământul spre final de februarie, sapă bine să fie solul afânat și plantează bulbii la o adâncime de 3 ori mai mare decât diametrul lor. Acoperă bine locul cu frunze, paie sau folie de protecție împotriva înghețului și urmărește-i din momenul în care încep să încolțească.
Unii dintre ei vor face flori în primăvara aceasta, dar cei mai mulți vor face flori abia anul următor. Bulbii de toamnă se numesc astfel tocmai pentru că ei trebuie plantați toamna, deoarece au nevoie de 10 – 13 săptămâni de frig și umezeală pentru a dezvolta rădăcini și pentru a forma mugurii de flori.
Cei mai mulți bulbi de toamnă plantați în februarie sau martie vor genera mai mult frunze și probabil aproape deloc flori. Dar te vei bucura de ei anul viitor, când vor înflori bogat.
Oricum, altă soluție mai bună nu ai decât să îi plantezi, de îndată ce temperaturile nocturne trec de -2 grade Celsius. Nu îți recomand să păstrezi bulbii prin pungi sau cutii sau în lădițe cu nisip până la toamnă. Acasă, nu vei avea niciodată condițiile optime pe care le au cultivatorii de elită.
Bulbii care nu stau în pământ se deshidratează, se înmoaie, se îmbolnăvesc, mucegăiesc și îi pierzi. Singura soluție este să îi plantezi de îndată ce îți permite vremea.
Un truc care poate păcăli bulbii de toamnă
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/03/ingrijirea-zambilelor-2-1-683x1024.jpg)
În cazul în care ai doar câțiva bulbi rămași neplantați de toamna, poți încerca următorul truc, pentru a fi sigură că vor înflori. Este valabil mai ales pentru lalele, dar poate fi la fel de eficient și pentru ghiocei, zambile sau narcise.
- Pregătește câteva ghivece de mici dimensiuni cu pământ bun de flori, amestecat cu puțin nisip și compost sau turbă (de preferat ghivece pentru răsaduri, cu găuri largi de scurgere a apei)
- Plantează bulbii rămași astfel încât să rămână jumătate de centimetru deasupra pământului, să se vadă mugurele din care vor ieși flori și frunze;
- Pulverizează apă cu un pulverizator fin și așteaptă să se înmoaie pământul bine, dar fără să fie apă în exces;
- Pune ghivecele pe o tavă de plastic și pune tava în frigider, în partea de sus sau de mijloc;
- Lasă ghivecele în frigider timp de o săptămână sau două pentru a le oferi o perioadă rece absolut necesară, chiar dacă este foarte scurtă;
- Apoi scoate ghivecele în balcon sau pe terasă, într-o zonă bine luminată, dar fără soare direct;
- În 14 zile ar trebui să înceapă să crească frunze și bobocii de flori, astfel că te vei bucura de ele la interior;
- După ce se ofilesc florile, plantează bulbii în grădină, fără să le tai frunzele, și vor înflori din nou peste un an! Frunzele trebuie lăsate să se ofilească în mod natural și pot fi îndepărtate abia când se îngălbenesc complet.