Dacă te trezești dimineața cu ciupituri mărunte și puncte roșii pe piele, este foarte posibil ca dormitorul tău să fie infestat deja cu ploșnițele de pat. Ele atacă în special încheieturile mâinilor, zoan gleznelor și gâtul, unde ajung mai ușor la vasele cu sânge.
Verifică în detaliu salteaua, crăpăturile din cadrul patului și toate obiectele din jur unde ar putea sta ascunse ziua acești paraziți mici și roșii. Au corpul aplatizat și se pot strecura în cele mai înguste locuri, iar femelele depun ouă oriunde este cald și întuneric. O singură femelă poate depune 300 – 400 de ouă cât timp trăiește, astfel că ploșnițele se înmulțesc alarmant, odată ce au pătruns în casă.
Ce pericole prezintă ploșnițele de pat
Studiile de până acum nu au demonstrat foarte clar dacă ploșnițele răspândesc boli de sânge de la o persoana la alta sau de la un animal la om, așa cum fac, spre exemplu, căpușele. Dar s-a constatat că și ele pot fi purtătoarele unor viruși periculoși precum virusul heptatitei sau virusul HIV.
Pe de altă parte, prin ciupituri, ploșnițele elimină o secreție acidă care provoacă mâncărimi puternice și alergii la persoanele mai sensibile, care ar putea inclusiv probleme cu vederea.
Recent, au fost analizate fecalele acestor insecte și s-a observat că ele conțin un nivel ridicat de histamină, o substanță care există în organismul nostru și care alertează sistemul nervos la apariția inflamațiilor. În condițiile care suntem expuși la un nivel mai ridicat de histamină, organismul devine mult mai sensibil la alergeni, iar cei mai afectați sunt copiii care pot căpăta sensibilități la diverse alimente și detergenți sau se pot îmbolnăvi de astm.
Cum poți scăpa de insectele care sug sânge
Ploșnițele formează colonii în locuri întunecate și calde. Pot infesta salteaua și singura șansă să scapi de ele este să o arunci, pentru că este foarte dificil să o cureți la interior, să dezinfectezi bine patul și apoi să cumperi o saltea nouă.
Ploșnițele se adună în lenjeria de pat, în pături, în haine, în noptiere, în cărți și cutii, mai ales în zonele unde sunt aglomerate diverse obiecte. Folosește aspiratorul să le aduni cu tot cu pui și ouă și spală bine păturile și lenjeria la 70 de grade.
În paralel, folosește insecticide eficiente pe bază de piretroizi, iar dacă acestea nu te ajută cheamă o firmă specializată în dezinsecție. Câteva zile vei fi nevoită să părăsești casa, deoarece insecticidele profesionale sunt foarte puternice și îți pot afecta sănătatea.
În general, se folosesc insecticide pe bază de ciflutrină, deltametrină și bendiocarb, dar o simplă pulverizare nu este suficientă pentru că insectele se ascund ziua. Dormitorul trebuie debarasat de toate obiectele mici, care trebuie inspectate și dezinfectate. Toate hainele și lenjeria trebuie spălate. Mobila trebuie golită, astfel încât lucrătorii firmei de dezinsecție să poată pulveriza otrăvurile prin toate ungherele și crăpăturile.
În cazul în care ploșnițele sunt prezente în toată casa, așa cum se întâmplă de obicei, este nevoie de o curățenie temeinică și dezinsecție totală, chiar dacă acest lucru presupune să te muți cel puțin o săptămână în altă locuință.
Citeşte şi: De ce apar ploșnițele și cum scăpăm de ele
sursa foto: Shutterstock