Plita modernă pe gaz

Spre deosebire de aragazul clasic, plita modernă pe gaz poate fi montată oriunde în bucătărie, în funcție de mobila pe care ți-o dorești. Cuptorul poate fi amplasat dedesubtul ei, dar și în alt corp de mobilier. Plitele pe gaz sunt acum fabricate în diverse culori și forme, sunt ușor de montat la instalația de gaze care există deja în casă și sunt mai ieftine. Pe de altă parte, pe ochiurile cu gaz, mâncarea se gătește și se încălzește mai repede decât pe plita electrică, dar nu se curăță la fel de ușor de pete și grăsime precum plitele electrice.

Plita electrică

Plita vitroceramică, așa cum mai este numită plita electrică, are mai multe funcții decât cea pe gaz, distribuie căldura uniform și ai tot timpul aceeași temperatură de gătire. În schimb, ele necesită adaptarea instalației electrice la un consum mai mare și sunt mai scumpe. Un avantaj îl constituie faptul că, nefiind racordată la o țeavă de gaze, nu mai există riscul de scurgeri periculoase și intoxicație cu gaz. Pe de altă parte, materialele din care sunt fabricate plitele electrice sunt foarte rezistente, se curăță ușor de pete, dar nu pot fi folosite la copt vinete sau ardei, spre exemplu.

Plita cu inducție

Este o tehnologie nouă care a transformat plitele electrice, le-a făcut mai performante și mai eficiente. Spre deosebire de plita electrică, unde se încălzesc mai întâi rezistențele pentru a încălzi apoi oalele, plita cu inducție încălzește direct fundul oalei. Timpul de gătire este aproape de două ori mai scurt față de plitele convenționale, iar consumul de curent electric cu 30% mai scăzut față de plita electrică obișnuită. Datorită faptului că plita cu inducție încălzește doar vasul, iar restul plitei rămâne rece, riscul de accidente este cel mai scăzut. În plus, poți alege temperatura adecvată pentru fiecare preparat, să nu mai arzi mâncarea, iar plita este foarte ușor de curățat cu o lavetă umedă. Singurele dezavantaje sunt prețul mai ridicat și faptul că trebuie să folosești doar vase magnetice, din fier și din oțel. Vasele din sticlă sau din aluminiu nu pot fi încălzite pe o plită cu inducție.