Greutatea și materialele din care sunt făcute reprezintă cele mai mari diferențe dintre plapuma tradițională și pilota modernă. Cine mai are plapumă veche în casă, știe cât de bună și călduroasă este, dar știe și cât de grea se simte noaptea, când este somnul cel mai dulce.
Plapuma tradițională. Cum se face și ce avantaje are
Plapuma de calitate se făcea și încă se mai face din lână, din pene și puf și din bumbac cu mătase. Lâna bine pieptănată și pufoasă se așeza între două straturi de pânză fină din bumbac și se cosea cu diverse modele care aveau rostul de a ține umplutura între cele două materiale.
Ulterior, plapuma se învelea cu mătase naturală lucioasă și fină și se coseau modele deosebite, cu forme geometrice, frunze sau flori.
O plapumă făcută pe vremea bunicii are aproximativ 4 – 5 kilograme greutate, în funcție de cantitatea de lână folosită. Bunicile făceau și plăpumi mai ușoare și mai subțiri, din pene și puf, care ajungeau la aproximativ 2,5 kg.
În general, plapuma tradițională era grea, dar era făcută din materiale 100% naturale și nu provoca alergii sau iritații. Ea se folosea doar iarna, în zilele foarte reci, fiind deosebit de călduroasă. Singurul inconvenient era greutatea ei mare și, uneori, greu de suportat de către copii sau de către persoanele mai sensibile.
Ce avantaje are pilota modernă
Spre deosebire de orice tip de plapumă, pilota modernă este foarte subțire și ușoară. Cele mai grele pilote, făcute din bumbac și lână, abia depășesc 1,5 kg, dar sunt foarte călduroase și lasă pielea să respire.
Sunt recomandate pilotele din materiale naturale, din bumbac și umplutură ușoară din lână sau din pene și puf. Se folosesc îndeosebi pene de la rațe, curcani și gâște, care asigură un confort termic deosebit, fără să fie deloc grele pentru trup.
Dar pilotele de calitate sunt scumpe. Mai ieftine sunt cele din poliester, acestea fiind chiar de 2 sau de 3 ori mai ieftine decât pilotele din materiale naturale.
Marele avantaj al pilotei moderne este stratul subțire de umplutură, greutatea redusă și confortul termic ridicat, la fel de bun ca plapuma tradițională.
Cu toate acestea, pilotele ieftine din poliester pot fi o pacoste pentru persoanele cu pielea sensibilă sau care nu suportă căldura. Pilotele din poliester nu lasă pielea să respire așa cum o face plapuma sau pilota din bumbac. De cele mai multe ori, ai senzația că te încingi și că pielea se irită de la materialul sintetic, oricât ar părea de fin la prima vedere.