Plantele suculente încep să fie tot mai iubite și căutate, pentru că se pot adapta aproape la orice mediu. Le poți crește într-un dormitor mai călduros și întunecat, le poți ține în bucătărie, la baie, la birou sau pe casa scării.

Se numără printre cele mai rezistente plante, pentru că nu au nevoie de apă zilnic și se pot adapta la diferite condiții de lumină. Dacă au pământul potrivit în ghivece, plantele suculente trăiesc ani în șir și încep să înflorească mai des.

Pământul necesar în ghivece

Suculentele sunt frumoase când sunt plantate în mănunchiuri în ghivece largi de teracotă sau în jardiniere puțin adânci. Printre ele se presară pietriș decorativ sau sticlă.

Aceste plante cărnoase și colorate au nevoie în primul rând de un substrat special, pe care îl poți găsi gata făcut în magazinele de specialitate, sau îl poți face singură.

Amestecă 2 părți pământ de flori, cu o parte nisip și o parte perlit. Aceste plante dezvoltă rădăcini multe și firave foarte aproape de suprafața solului, de aceea este bine să acoperi pământul din jurul lor cu perlit sau pietriș decorativ.   

Nevoia de umiditate și lumină

Suculentele stochează apă în frunze și tulpini. Ele provin din zonele aride și deșertice din Africa și America, în care ploile sunt foarte rare, astfel că aceste plante nu au nevoie de apă decât o dată pe săptămână, iarna chiar mai rar.

Solul trebuie să rămână uscat cel puțin 3 zile înainte să fie udate din nou. Dacă sunt udate mai des, încep să se îngălbenească și rădăcinile putrezesc primele. În ceea ce privește lumina, este indicat să stea aproape de fereastră sau chiar direct în soare, dar sunt și câteva specii de suculente care preferă lumina difuză și pot fi cultivate într-o cameră mai puțin luminată.

Dacă încep să își lungească tulpinile și să pară tot mai fragile, înseamnă că au nevoie de lumină mai multă, să crească viguroase. Suculentele tolerează destul de bine temperaturile scăzute și mai ales diferența mare de temperatură dintre zi și noapte. Ziua pot fi fericite și la 30 de grade, iar noaptea se descurcă și la 8 grade Celsius.

Plantele suculente populare

Pentru o grădină în miniatură cu suculente poți alege aloe vera, yuca, opuntia, agave, echeveria sau sedum.

Sanseveria este renumită pentru rezistența ei tenace, chiar dacă uiți să o uzi cu săptămânile, iar adenium sau trandafirul deșertului îți va oferi flori deosebit de frumoase la maturitate.

Planta de jad sau crassula ia forma unui copăcel, dar are nevoie de multă lumină și soare să crească viguroasă.