CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Iată cum să îngrijești corect plantele de interior când vine iarna și când lumina zilei scade. Temperatura și umiditatea de care au nevoie se schimbă și ele, odată cu ritmul lor de creștere.

Nu muta plantele de interior dintr-un loc în altul

Plantele care s-au obișnuit cu un anumit spațiu, cu o anumită temperatură și lumină, trebuie lăsate să se dezvolte în condițiile respective. Dacă le muți în alt loc și iar în altul, frunzele încep să se îngălbenească, iar creșterea este diminuată. Primăvara suportă mai ușor să fie mutate la fereastră sau în balcon, dar iarna trebuie lăsate în locul în care s-au dezvoltat armonios.

Cum știi de câtă lumină au nevoie

Plantele care au frunzele de un verde închis, strălucitor, au nevoie de mai multă lumină decât cele care au foliajul de un verde pal sau gălbui. De aceea, plantele de interior iubitoare de lumină au nevoie de ferestre orientate spre răsărit sau spre sud, dar ai grijă să nu le ardă soarele puternic pe timpul verii.

Rotește ghivecele din când în când  

Nu este indicat să muți florile din locul în care s-au obișnuit, dar este bine să rotești ghivecele câte 30 de grade, o dată la câteva zile, astfel încât toate frunzele să capete aceeași cantitate de lumină. În acest fel, foliajul se va dezvolta uniform, mai ales în cazul plantelor cu frunzele dispuse în coroană precum violetele africane.

Nu ține plantele la temperaturi ridicate

În sezonul rece, avem tendința de a face prea cald în casă, atmosfera se usucă și plantele au de suferit. Temperaturile ridicate și aerul uscat sau proximitatea unui calorifer încins sunt nocive pentru flori, indiferent de specia lor. O atmosferă ușor mai răcoroasă este întotdeauna binevenită. Temperatura ideală pentru plantele de interior este cuprinsă între 18 și 24 de grade Celsius.

Curăță uscăturile și florile ofilite

Ai grijă să îndepărtezi regulat florile ofilite, frunzele uscate sau crenguțele care au început să se usuce. Folosește o foarfecă bine ascuțită, pe care o cureți cu alcool sanitar și taie uscăturile fără să atingi țesutul verde și sănătos, ca să nu provoci o rană mai mare plantei.

Evită spațiile de lângă uși

Când aduci plantele de interior în casă, după o vară lungă în care au stat la căldură pe pervaz sau în balcon, ai grijă să nu le pui pe lângă ușile care dau spre exterior. Curenții reci de aer le deranjează, chiar dacă nu se vede imediat. Cu timpul, planta va începe să se îngălbenească.

Nu lăsa plantele de interior să sufere de frig

Pe timpul iernii, unele zone din casă devin tot mai reci. Chiar dacă aici este lumină suficientă pentru plante, dacă temperaturile scad foarte mult, nu le lăsa să sufere. Plantele de interior au nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare cu temperaturile joase. Sub 10 grade Celsius poate fi o atmosferă critică pentru ele.