Ciclamele înflorite abundă în florării în timpul sezonului rece. Dar poți cultiva și tu bulbi de ciclame la ghiveci în această perioadă, ca să ai plante înflorite în perioada sărbătorilor de iarnă.

O plantă care se adaptează ușor

Ciclama este o floare deosebit de frumoasă, cu petalele ca niște aripi de fluture, colorate în diverse nuanțe de roșu, roz, violet sau mov. Ea crește în regiunile mediteraneene de pe coasta mării, până pe munte, în zonele umede, ușor împădurite, unde găsește sol fertil și bine drenat. Se adaptează ușor la diverse temperaturi și îi place, în general, răcoarea. De aceea, este mult mai bine să o cultivi la ghiveci în sezonul rece, dar să o ții la fereastră, unde are multă lumină, și într-o cameră bine aerisită.

Cum plantezi bulbi de ciclame

Toamna, găsești bulbi de cumpărat la prețuri modice. Trebuie să pregătești ghivece de ceramică largi și puțin adânci, în care să pui câteva pietricele și apoi un pământ bine afânat, amestecat cu turbă.

Bulbii de ciclame au nevoie de un pământ fertil pentru a încolți în câteva zile. După ce apar primele frunze, trebuie să uzi planta doar în farfuria ghiveciului și să lași bulbii să absoarbă doar atâta apă câtă au nevoie. După o jumătate de oră, este bine să arunci surplusul de apă din farfurie, ca să nu putrezească rădăcinile.

Lumina este esențială pentru înflorire

Păstrează ghiveciul cu bulbi de ciclame la fereastră, să aibă multă lumină, dar nu direct în soare. Lumina este esențială pentru dezvoltarea frunzelor și apariția bobocilor de flori.

Ai grijă ca planta să nu stea lângă calorifer sau aragaz. Ea are nevoie de o temperatură de cel mult 15 – 17 grade Celsius. Ciclamele iubesc răcoarea și se dezvoltă mult mai bine în camerele reci, decât în cele încălzite.

sursa foto: 123rf.com