Pune pe birou câteva plante la sticlă și va căpăta o notă elegantă. Iar pentru privirea ta obosită de calculator reprezintă un colț frumos de relaxare.

Păstrează câteva sticle largi sau borcane cu formă fistichie și deschiderea largă pentru a le transforma în grădini miniaturale. Un terariu sau orice alt vas din sticlă bine curățat și dezinfectat poate fi folosit pentru a crea un aranjament din plante cu forme variate și atrăgătoare.

Plante la sticlă cu forme cât mai variate

Nu orice plante la sticlă rezistă în acest mediu. Trebuie să știi că este nevoie de plante cu o creștere lentă, care necesită puțină apă și îngrijiri minime. Iar cele mai potrivite sunt plantele suculente și cactușii.

Plantele care fac flori nu sunt potrivite pentru mini grădinile amenajate în sticlă și nici plantele cu rădăcini prea lungi. Ai nevoie de plante micuțe, tratate cu inhibitori de creștere, pe care le poți găsi în unele magazine specializate.

Plantele recomandate:

Crotonul, mușchiul verde și cel brun, Hypoestes phyllostachya sau planta cu pistrui și nuanțe vesele de roz, roșu sau lila, precum și unele specii mici de ferigi și maranta pot fi cultivate cu ușurință în recipientele de sticlă.

Cum se pregătește solul din terariu

Mini suculente într-o formă interesantă din sticlă

Fără orificii pentru scurgerea apei, vasul din sticlă ar putea mucegăi imediat, de aceea este nevoie de un sol poros, care să permită evaporarea apei.

În vasele cu o deschidere largă este suficient să pui la bază puțin pietriș mărunt foarte curat, bine spălat înainte, și apoi un amestec de turbă, mușchi și nisip. Se pulverizează apă în mod egal și se pun plantele.

Între ele se poate adăuga mușchi decorativ, dar și alte mici obiecte decorative precum ciupercuțe, pitici în miniatură, flori din plastic, pene, bile, roci de mici dimensiuni. Poți folosi inclusiv figurine de prințese și animale, dacă vrei să faci un aranjament pentru un copil.

Cum se îngrijesc plantele din sticlă

Plante miniaturale cresc lent și rezistă în spații înguste multă vreme. Cactușii sunt cei mai potriviți pentru astfel de aranjamente. Ei nu au nevoie nici de multă umezeală. În general, aceste plante la sticlă se pot pulveriza cu un strat fin de apă în fiecare săptămână.

Sticla sau terariul trebuie ținute la o fereastră orientată spre apus sau spre nord, să nu bată soarele direct în ele. Plantele au nevoie de lumină, dar fără soare direct, care le poate sufoca. Curăță imediat frunzele ofilite. Pulverizează o dată pe lună apă minerală și adaugă fertilizatori cu inhibitori de creștere pe care îi poți găsi în magazinele specializate.

foto: Shutterstock