O casă fără flori, mai rar! Dar când ai și un câine, trebuie să alegi acele plante la ghiveci care nu îi fac rău amicului blănos. Ideal ar fi să alegi flori de interior care nu îi trezesc deloc curiozitatea câinelui tău.
Trebuie să știi că florile de talie mică, ținute în locuri greu accesibile pentru câine, sunt cele mai potrivite. Dar înainte de toate trebuie să știi că și printre ele sunt flori otrăvitoare, care ar putea provoca mari probleme medicale dacă le roade câinele. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt ciclamele și zambilele.
De asemenea, trebuie să te ferești de crinii Amaryllis, de gardenie, crizanteme, crinul păcii, kalanchoe sau steaua Crăciunului. Dacă ai un câine iscoditor, care roade tot felul de lucruri prin casă, ferește-te să aduci vreodată aceste plante în calea lui.
Flori care nu îl atrag pe câinele tău
Oricât ar fi de curios, câteva plante la ghiveci de talie mică pe care le găzduiești pe un pervaz înalt sau pe suporturi suspendate de perete, nu prea îl atrag pe prietenul tău patruped.
Este vorba în primul rând de plantele și florile care nu au miros, așa cum sunt violetele africane. De asemenea, gloxiniile și bromeliile sunt sigure pentru câini pentru că nu le suscită interesul.
Mușcatele trebuie amplasate în locuri în care el nu poate ajunge, pentru că au o sevă care irită mucoasa bucală și stomacul și câinele tău nu trebuie să fie tentat să le roadă.
Alte plante sigure pentru animalele din casă
Planta paianjen sau asparagus, de obicei ținută în ghivece suspendate, nu atrage animalele. De asemenea, palmierul areca sau palmierul pitic sunt două specii înrudite, sigure pentru câinele tău, chiar dacă acesta ar fi tentat să roadă din când în când din frunze. Dintre plantele decorative prin frunze, calathea și fittonia sunt și ele sigure pentru animale și pot fi ținute în ghivece pe masă sau chiar pe podea.
Ce faci în cazul în care câinele a ros plante la ghiveci otrăvitoare
În situația în care vii acasă și câinele se simte foarte rău, are convulsii sau este apatic și chiar vomită, trebuie să ajungi de urgență la o clinică veterinară. Acasă, nu îl poți salva dacă a ros din plante otrăvitoare.
Nu trebuie să îi bagi pe gât cu forța apă, lapte, iaurt sau cine știe ce alte lichide. Doar medicii specialiști știu ce remedii pot fi administrate, dar trebuie să depistezi planta din care a ros și să îi spui medicului ce specie este. În funcție de otrava ei se poate administra o soluție care acționează mai repede și îl salvează.