Alergia la purici este destul de comună printre pisicile care au probleme de imunitate și care sunt în general alergice, fie la mâncare, fie la diverse substanțe iritante din natură. Ele fac alergie, de fapt, la proteinele din saliva puricilor și este posibil ca o singură ciupitură să declanșeze o reacție severă.

Cum recunoști alergia la purici

Pisica începe să se lingă și mai ales să se muște în zonele în care a fost ciupită. Trebuie să te uiți imediat pe piele, să vezi cât de gravă este inflamația respectivă și dacă a apărut sau nu o infecție.

Purici atacă în general zona cefei, a abdomenului și zona din jurul cozii, unde vei vedea adesea pisica lingându-se. Uneori, reacția este atât de severă, că bietul animal se mușcă și se zgârie făcându-și răni singură.

În zona afectată de ciupiturile puricilor vor apărea mici umflături, cât bobițele de mei, care se acoperă de cruste. Această dermatită este specifică alergiei la purici și constituie unul din factorii care te ajută să recunoști imediat afecțiunea. Nu aștepta ca situația să se agraveze și mergi imediat la medic. Există teste speciale de piele și de sânge care detectează imediat boala și specialistul poate indica tratamentul cel mai potrivit.

Cum tratezi pisica alergică

De cele mai multe ori, tratamentul pentru alergia la purici începe cu medicație pe bază de corticosteroizi. Aceștia se pot combina cu antihistaminice și cu suplimente pe bază de acizi grași Omega 3, care sporesc rezistența pisicii la factorii alergeni.

Pe termen lung, însă, se poate încerca o terapie cu injecții antialergice, cu substanțe extrase din salviva puricilor, în cantități foarte mici. Este ca un fel de vaccin, care se administrează în doze foarte mici. Treptat, sistemul imunitar al pisicii se obișnuiește cu proteinele din saliva de purice și nu mai reacționează sever când este ciupită.

Peste jumătate dintre pisicile tratate cu injecțiile antialergice răspund pozitiv la acest tratament și suportă mult mai ușor ciupiturile. Dar important este să fie bine îngrijite și să folosești soluții naturale pentru îndepărtarea puricilor, mai ales dacă pisica ta intră în contact cu alte animale.

sursa foto: 123rf.com