Pisicile obeze sunt animale cu multiple probleme de sănătate și, poate, cu o viață supusă unui stres continuu pe care stăpânii nu îl percep.
O pisică sănătoasă și cu o greutate optimă este activă, are chef de joacă și explorează casa, chiar dacă știe foarte bine orice colțișor. Dar pisicile plictisite sau stresate, pisicile care nu au jucării și mai ales cele castrate pot ușor să crească în greutate.
Vorbește cu medicul veterinar curant și află care ar fi greutatea ideală pentru pisica ta, în funcție de vârsta ei și de lungimea corpului. Dacă greutatea ei depășește cu 20 – 25% kilogramele obișnuite, înseamnă că este deja grasă și trebuie să iei măsuri.
Pisicile obeze. Afecțiuni ale pisicilor asociate cu obezitatea
Excesul de grăsime este la fel de periculos pentru pisica ta, așa cum este pentru sănătatea ta. Și inima ei este afectată, și coloana vertebrală, articulațiile, imunitatea, ficatul sau rinichii.
Obezitatea poate favoriza apariția unor boli precum diabetul, boli ale tractului urinar, boli cardiovasculare, probleme hepatice și afecțiuni digestive.
Pentru pisicile obeze, speranța de viață va fi mai scurtă, iar bolile de care pot suferi necesită tratamente îndelungi și costisitoare. Este mult mai simplu să ai grijă de pisica ta să nu se îngrașe, decât să o tratezi de obezitate.
Cum ajuți pisica să slăbească
Renunță treptat la gustările pe care i le oferi pisicii tale între mese. Ai grijă să nu îi mai dai nimic de ronțăit între cele două mese principale și nici lapte, chiar dacă pisica ta îl iubește foarte mult.
În decurs de 2 săptămâni, gustările dintre mese trebuie eliminate complet, iar cantitatea de hrană pe care i-o oferi dimineața și după amiaza trebuie și ea redusă treptat, în funcție de sfaturile medicului veterinar.
Fă-ți un obicei să îți cântărești pisica săptămânal, cât timp este la dietă pentru a vedea dacă a ajuns la greutatea optimă.
Chiar dacă pisica slăbește, nu renunța la dieta impusă de veterinar și păstrează aceleași obiceiuri de hrănire o perioadă mai îndelungată. Învață pisica să accepte hrana pentru dietă concepută special, cu un conținut mult mai redus de calorii.
Cumpără-i un loc de joacă înalt și pune-i hrana pe treapta cea mai de sus, să o obligi să facă puțină mișcare pentru a ajunge la ea. Gândește-te la jucării ingenioase pe care să le urmărească prin casă și găsește-ți și tu timp să te joci cu ea, mai ales dacă este un animal mai leneș.