Gestația la pisici este ușor de recunoscut la scurt timp de la împerechere. Primul semn fizic este umflarea sfârcurilor și colorarea lor în nuanțe roz.

Pisica ta gestantă va trece apoi printr-o serie de schimbări comportamentale firești: este posibil să vomite, să doarmă mai mult și să mănânce mai mult. Dacă știi sigur că are pui, dar vomită mult și nu pare să se simtă bine, nu amâna vizita la medicul veterinar.

Este posibil ca sarcina să îi creeze probleme și este nevoie de intervenția unui specialist. Și dacă pisica se simte bine, iar sarcina ei evoluează în mod firesc, tot este bine să mergi la veterinar pentru o ecografie. Medicul îți va spune câți pisoi se vor naște, perioada aproximativă a nașterii, precum și multe alte detalii despre procesul în sine.

De ce are nevoie pisica ta gestantă

Majoritatea pisicilor care așteaptă pui au nevoie de mai multă afecțiune. Vei simți că ea va căuta să stea mai mult pe lângă tine, să fie mângâiată sau pur și simplu să fie cineva lângă ea.

Când sarcina se apropie de final, pisica va căuta un loc în care să nască, dacă nu are deja o ascunzătoare în casă. Ajut-o în acest sens și fă-i un culcuș moale și cald, ferit din calea celorlalți membrii ai familiei.

Hrana în timpul gestației este foarte importantă

Dacă pisica ta este gestantă trebuie să primească mai des hrană, în cantități mici, dar cu un aport de minerale și nutrienți ridicat. Fie că iei din comerț hrană special concepută pentru pisicile gestante, fie că vrei să o gătești chiar tu, ține cont de sfaturile veterinarului.

Pisica trebuie să primească acum mai multă carne, mai mult calciu și fier și mai multe proteine pentru dezvoltarea puilor. Gestația normală trebuie să dureze între 61 și 69 de zile, iar nașterea trebuie să se producă de obicei în jurul zilei 65. Dacă întârzie prea mult, este nevoie de ajutorul unui medic veterinar.

Ține minte că, în perioada gestației, nu se fac tratamente cu antibiotice sau substanțe deparazitare, decât la recomandarea unui veterinar.

Ce trebuie să știi!

  • După naștere, hrana pisicii trebuie pusă foarte aproape de culcuș, pentru că pisicile își părăsesc cu greu puii;
  • De asemenea, litiera trebuie să fie în preajmă, dar nu aproape de mâncare și de apă;
  • Contactează medicul dacă pisica are scurgeri de sânge prelungite după naștere, dacă dă semne de inflamare, durere sau îi crește temperatura brusc.

foto: Shutterstock