Multe pisici au probleme cu litiera. Unele o ignoră, iar altele refuză pur și simplu să o folosească? Iată câteva dintre cele mai comune probleme de comportament din cauza cărora apar problemele cu litiera și soluții pentru a le preveni.

De cele mai multe ori, când are probleme cu litiera, pisica ta ar putea fi bolnavă. Simptomele nu sunt întotdeauna evidente, de aceea este bine să o urmărești cu atenție, dacă face mizerie prin diverse locuri prin casă sau lângă cutia cu nisip. 

Infecțiile urinare sunt dureroase

Dacă pisica ta miaună dureros când urinează sau scapă urină la întâmplare prin casă, este posibil să aibă o infecție a tractului urinar care îi provoacă dureri.

Nu este exclus să aibă și pietre la rinichi, de aceea este recomandat să o duci imediat la consultație.

Chiar și după tratament și după ce începe să se simtă mai bine, este posibil să refuze litiera pentru că o asociază cu durerea.

Te-ai gândit la castrare?

Este firesc pentru pisici să își marcheze teritoriul și să arunce mici jeturi de urină pe mobilă, pe pereți sau pe marginea patului. Dar acest lucru nu înseamnă că au neapărat probleme cu litiera.

Instinctul le spune să își apere teritoriul și să arate altor animale că  au intrat în perioada de împerechere, mai ales dacă ai mai multe pisici în casă.

Fie că este vorba de motani sau de femele, castrarea poate fi o soluție foarte bună în acest caz.

Operația de sterilizare este recomandată din primul an de viață, pentru a fi suportată mai ușor și pentru că vindecarea este mai rapidă.

Alege locul potrivit pentru litieră

Multe pisici refuză să folosească lădița specială cu nisip din cauza faptului că nu le place locul în care ai pus-o.

Ai grijă să nu pui litiera lângă cutiile cu hrană și apă și nici lângă un aparat care funcționează tot timpul și care le sperie cu zgomotele lui.

Găsește un loc ferit, dar la care pisica să aibă acces ușor și în care să se simtă protejată.

Pentru ea, intimitatea este importantă când merge la litieră și nu trebuie deranjată, altfel va refuza să o folosească.

Probleme cu litiera: stresul poate fi o cauză

Dacă pisica ta este stresată fie de un alt animal din casă, un câine sau o altă pisică dominantă, sau chiar de un membru al familiei care nu o place, se va întâmpla frecvent să nu respecte regulile și să urineze prin diverse locuri ascunse. Încearcă să depistezi cauza stresului și să faci ordine în casă, astfel încât pisica ta să nu mai fie temătoare sau nervoasă.

sursa foto: 123rf.com