Cercetătorii japonezi susțineau, acum câțiva ani, că pisicile și felinele în general sunt la fel de inteligente precum câinii. Dar un nou studiu, realizat în America și publicat în revista ”Frontiers of Neuroanatomy” arată contrariul, iar iubitorii micuțelor feline nu mai pot spune că pisica e mai deșteaptă.

Conform studiului american, câinii au de două ori mai mulți neuroni în regiunile responsabile cu gândirea, planificarea și comportamentu.

Inteligența animală se măsoară și ea în neuroni

Cercetătorii americani au analizat creierele a opt specii de mamifere: pisici, câini, urşi, lei, hiene, dihori, manguste şi ratoni. Ei au demonstrat încă o dată că animalele cu creiere mai mari au mai mulţi neuroni și sunt capabile de activități mai complexe.

Se pare că pisicile au în medie 250 de milioane de neuroni, iar câinii au peste dublu acestui număr, astfel că nu se mai poate spune prea ușor că pisica este mai deșteaptă.

Rase de câini deosebit de inteligente

Cu toate acestea, inteligența câinilor nu poate fi măsurată doar prin numărul de neuroni și nici nu poate fi comparată cu inteligența umană.

Câinii trebuie analizați din punctul de vedere al capacității de adaptare, de răspuns la comenzile stăpânului și de urmare a ordinelor.

Rasele care au cele mai bune rezultate din acest punct de vedere sunt considerate cele mai inteligente, iar pe primele 5 locuri se numără Border Collie, Pudel, Ciobănesc german, Golden retriever și Doberman.

Pisica e mai deșteaptă în ceea ce privește relația cu stăpânii ei

Toți câinii sunt inteligenți, învață programul stăpânilor, învață mai greu sau mai ușor diverse comenzi și se străduiesc să îndeplinească tot felul de activități. Ei citesc cu ușurință emoțiile și sentimentele pe chipul oamenilor, dar și pisicile fac acest, ba chiar mai bine.

Pisica este mai sensibilă la schimbările de comportament și la stările emoționale ale stăpânului favorit, astfel că poate anticipa anumite acțiuni ale oamenilor și poate trage mai multe foloase decât un câine.

sursa foto: 123rf.com