Pisicile de rasă sunt mai fragile?

În niciun caz. Nu sunt nici mai fragile, nici mai sensibile decât pisicile fără origine nobilă, care nu ajung la niciun control medical. Dar, există boli ereditare specifice anumitor rase de care trebuie să ţii cont. Ca să nu ai nicio surpriză neplăcută, ar fi bine să ceri cât mai multe detalii despre starea de sănătate a pisoiului pe care doreşti să îl înfiezi, precum şi informaţii despre sănătatea părinţilor lui. Persanele, spre exemplu, sunt predispuse la afecţiuni oculare şi renale. Frumoasele Maine Coon suferă adesea de displazie de şold, iar rasa Angora este recunoscută pentru problemele de auz moştenite. Până şi Ragdoll, o pisică robustă şi lipsită de probleme ereditare frecvente, poate avea cardiomiopatie, iar veterinarii recomandă controlul cardiac anual.    

 

Pisica de rasă… la alegere

Dacă vrei o pisică deosebită, poţi alege din 65 de rase, care mai de care mai frumoasă sau ciudată. Albe, cu ochii albaştri, în nuanţe ciocolatii, cu ochii verzi, cu blana lungă sau cu blana scurtă… chiar şi fără blană. Fiecare rasă are caracteristici aparte, atât fizice, cât şi de comportament. Poţi alege o pisică mai tăcută, una mai liniştită sau una care năpârleşte puţin. Dincolo de aspect, însă, orice pisică ai alege, asigură-te că este sănătoasă.

Pisicile de stradă sunt mai liniştite?

Imaginea unei siameze isterice, care sare să te zgârie pe faţă, este mai mult un mit. În realitate, fiecare pisică se va comporta în casă în funcţie de educaţia pe care o primeşte. Poate că pisicile de rasă, educate deja şi obişnuite să trăiască în spaţii restrânse, alături de oameni, sunt mai uşor de crescut. Iar o pisicuţă obişnuită cu libertatea va fi mai greu de dresat, dar nu imposibil.

Maidanezele cer mai puţine îngrijiri?

Fals. Întreţinerea şi educarea unei pisici nu depinde de rasă sau de lungimea firului de blană. Indiferent de originea ei, orice pisică trebuie să beneficieze de o hrană de calitate, bogată în nutrienţi şi vitamine, să fie dusă periodic la un control medical şi deparazitată. De asemenea, regulile de bună purtare le poate învăţa orice pisoi, de mic, chiar dacă părinţii lui au câştigat concursuri de frumuseţe sau au trăit pe stradă.

credit foto: 123rf.com