Diferența dintre pisica Angora și pisica Persană poate să nu fie una prea clară pentru amatorii de pisici, mai ales pentru cei care nu cunosc prea bine rasele. Blana lor pare asemănătoare, ochii la fel, iar drăgălășenia pe întrecute!

Dacă vrei să adopți o pisică din aceste rase, trebuie totuși să cunoști diferențele dintre ele, de la aspect, la personalitate.

Pisica Angora versus Persana. Deosebirile fizice

Pisica din rasa Angora

Nasul: în primul rând, ceea ce le deosebește pe cele două pisici este forma nasului. Nasul pisicii persane este complet aplatizat, pe când nasul pisicii de angora este obișnuit și rotund ca la toate rasele de pisici.

Urechile: sunt mai rotunjite la pisicile persane și au o formă de migdală la pisicile angora.

Dimensiuni: cu toate că ambele pisici pot părea la fel de mari, pisica persană este totuși mai dezvoltată și mai robustă. O pisică adultă tânără ajunge la 3 kg. Există însă cazuri în care persanele cresc mai lungi, puțin mai mari și pot atinge 5 – 6 kg.

Diferențe de personalitate

Pisica din rasa Persana

Crescute de mici cu blândețe, răbdare și fermitate, ambele pisici vor fi ascultătoare și atașate de stăpâni. Cu toate acestea, fiecare are personalitatea ei.

Nevoia de afecțiune

Pisica Persană este mai independentă și nu este chiar atât de cerșetoare în privința atenției și afecțiunii primite de la stăpâni

Pisica Angora este mai comunicativă și mai atașată de stăpân, solicită uneori mângâieri, dar nu foarte des și stă mai mult în preajma oamenilor decât persana.

Activitate

Pisica Persană este mai calmă, mai lentă și preferă mai mult să stea tolănită pe canapea, decât să alerge sau să se joace. Pisoii tineri sunt mai activi, dar pisicile mature sunt liniștite și miaună puțin. În ceea ce privește copiii, Persana îi tolerează, dar nu interacționează prea mult cu ei. Este o rasă mai mult potrivită pentru persoanele adulte, eventual singure, care petrec mult timp pe acasă. 

Spre deosebirede Persană, pisica Angora este mai activă, poate fi antrenată mai ușor să se joace și acceptă mai ușor compania copiilor și gălăgia lor. Angora poate tolera mai ușor agitația din casă, se joacă mai mult, este mai activă pe lângă oameni și vine în întâmpinarea lor când ajung acasă.

Sănătatea și problemele specifice celor două rase

Persanele sunt predispuse mai mult bolilor de rinichi și problemelor de respirație, din cauza nasului lor turtit. Tot Persanale pot avea mai des probleme cu ochii și canalele lacrimale. Pisicile Angora au mai puține probleme de sănătate, dacă sunt crescute și hrănite corect, de multe dintre ele pot fi complet surde, mai ales cele cu blănița albă imaculată.